Atacurile ciorilor asupra culturilor agricole

Atacurile ciorilor reprezinta o problema importanta, atât pentru orase, unde deranjeaza prin mizeria pe care o fac, mirosul pe care il imprastie si multitudinea de boli transmise, dar mai ales prin zgomotele care perturba linistea locuitorilor, cât si pentru culturile agricole, unde produc pagube însemnate.
Pe langa daunatorii clasici care ameninta culturile agricole, mai ales in anii secetosi, fermierii se confrunta cu o alta problema majora, cauzata de atacurile ciorilor.
Cea mai cunoscuta specie intalnita in zona de campie si silvostepa din Romania este cioara de semanatura.
Regimul de hrana al ciorilor de semanatura este unul omnivor. Ciorile se hranesc atat cu semintele plantelor cultivate, cu fructe, tuberculi dar si cu insecte, melci sau soareci. In anumite situatii, ciorile sunt chiar folositoare agriculturii prin consumul de larve si insecte.
Totodata, ciorile sunt necrofage si curata locul de cadavrele animalelor moarte. Totusi, daca nivelul populatiilor de ciori este unul ridicat, atunci acestea sunt extrem de daunatoare pentru agricultura.

Atacurile ciorilor asupra culturilor agricole

Primavara, ciorile produc pagube culturilor de porumb sau floarea-soarelui, prin consumul boabelor in curs de germinare. Vara, ciorile distrug boabele de porumb aflate in faza de maturitate in lapte, toamna pot ciuguli boabele de porumb din stiuleti si iarna pot consuma boabele de porumb de pe stiuletii depozitati.
Pagube considerabile se pot inregistra si in livezi (mai ales de ciresi si visini), la vita de vie sau in legumicultura. In zonele din sudul tarii unde se inregistreaza o populatie ridicata de ciori, pierderile la porumb pot ajunge si depasi chiar 10%, un procent deloc de neglijat. De asemenea, in zonele unde (mai) exista perdele forestiere, populatiile de ciori gasesc conditii bune de cuibarire si pot ataca semanaturile de porumb sau culturi de pepeni verzi. Atacurile ciorilor asupra culturilor agricole sunt frecvente primavara devreme, cand nu exista alte surse de hrana sau, cel mai adesea, in perioadele secetoase.
Din cauza secetei, ciorile ataca culturile de pepeni, pentru a-si potoli setea. Fructele cuigulite se strica si nu mai pot fi vandute si astfel, valorificate. In anul 2014, din cauza secetei din anumite zone agricole, pagubele cauzate de ciori pentru culturile de pepeni au ajuns, pe alocuri, pana la 70%.

Cioara de semanatura
Cioara de semanatura

Combaterea pagubelor produse de ciori vizeaza pastrarea populatiilor la un anumit nivel la care nu mai sunt daunatoare culturilor agricole sau fondului cinegetic.
O solutie consta în distrugerea cuiburilor (se stie ca ciorile folosesc acelasi cuib, pe care îl “reamenajeaza” în fiecare an). Însa, operatiunea trebuie facuta iarna si nu primavara-vara, când este interzis de lege, pentru ca atunci ciorile cuibaresc si îsi cresc puii. Pe de alta parte, mai apare o problema, aceea ca în cuiburile de cioara îsi depun ouale si le clocesc doua specii de pasari protejate: ciuful de padure si vânturelul rosu. Asadar, în zonele în care traiesc aceste pasari, distrugerea cuiburilor de cioara pericliteaza si înmultirea lor. De aceea, în prealabil trebuie consultati specialistii ornitologi, pentru a evita zonele si perioadele în care cuibaresc specii de pasari protejate.
Frecvent se practica vanatoarea, permisa conform Directivei UE “Pasari”, intre 1 august si 31 ianuarie pentru cioara de semanatura si intre 1 iunie si 31 martie pentru cioara griva, cu alice de 2,5-3,0 mm.

Totusi, studiile arata ca „daca anul acesta împusti jumatate din populatia de ciori, în urmatorii ani, populatia respectiva va tinde sa-si mareasca efectivul, pentru ca sursa de hrana ramâne”, dupa cum explica Alin David, specialist în ornitologie, de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Într-adevar, experienta ultimilor ani, din orase precum Cluj, Iasi, Ploiesti, a aratat ca, desi au fost împuscate, coloniile de ciori s-au refacut în anii urmatori, pentru ca au gasit hrana în zonele respective.
Pentru orase, solutia cea mai simpla si care s-a dovedit a fi destul de eficienta consta în mentinerea curateniei pe tot parcursul anului. Nemaiexistând resturi menajere pe strazi, în parcuri, pe terenurile virane si în împrejurimi, pasarile nu vor mai avea surse de hrana si se vor îndrepta spre alte locuri, unde vor si cuibari.
Pentru a alege produsul potrivit pentru indepartarea ciorilor, in concordanta cu situatia cu care va confruntati, vizitati magazinul sperietori.ro si nu ezitati sa ne contactati!

Prețul inițial a fost: 3.690 lei.Prețul curent este: 3.290 lei. Compară
-12%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 250 lei.Prețul curent este: 220 lei. Compară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *