Porcii mistreti (Sus scrofa) – sunt mamifere de talie mare care fac parte din familia Suidae. Acestia sunt nativi din Eurasia si Africa de Nord, raspandindu-se apoi si pe celelalte continente.
Porcii mistreti sunt omnivori si au o dieta variata. In general, acestia consuma radacini, bulbi, tuberculi, frunze, seminte, fructe, insecte, oua de pasari, broaste etc. Datorita regimului de hrana, acestia pot fi utili in agricultura, tinand sub control anumite populatii de insecte daunatoare. Cu toate acestea, atunci cand hrana din arealul lor este insuficienta, porcii mistreti se pot aventura si in zonele populate.
Porcii mistreti pot fi daunatori, provocand pagube in gradini, livezi, dar si in culturile agricole (lanuri de porumb, culturi de cartof etc.). De asemenea, aceste mamifere pot avea un caracter agresiv, in special in sezonul de imperechere (noiembrie-ianuarie) sau in situatiile in care se simt amenintati. Desi atacurile asupra oamenilor sunt rare, ranile provocate pot fi grave. Totodata, porcii mistreti pot transmite o serie de boli si paraziti, atat animalelor domestice, cat si oamenilor.
Semnele infestarii
Porcii mistreti sunt animale nocturne, de aceea, pot fi depistati cu greu. Totusi, prezenta lor poate fi semnalata prin daunele provocate in gradina, in plantatiile pomicole, viticole sau in culturile agricole. De asemenea, acestia pot rupe/ridica gardurile de sarma, creand deschizaturi prin care celelalte animale pot scapa.
Alte semne ale prezentei porcilor mistreti: radacini roase, urme de frecare pe trunchiul arborilor sau pe stalpi, portiuni de teren ravasite, zgomote specifice, prezenta depresiunilor noroioase, a excrementelor si a urmelor de copite.
Metode de a mentine porcii mistreti la distanta
Principala metoda prin care se poate evita aparitia porcilor mistreti este crearea si mentinerea unui mediu neprimitor.
In acest caz, se recomanda indepartarea surselor de hrana care pot atrage porcii mistreti, eliminarea constanta a gunoiului si etansarea pubelelor. Totodata, este indicata ingradirea terenurilor si consolidarea gardurilor de protectie sau inlocuirea acestora cu cele din metal, beton sau electrice.
Daca prezenta porcilor mistreti a fost sesizata, pentru a-i alunga, se pot utiliza dispozitive sonore – tunuri pentru animale.
Tunuri pentru porcii mistreti
Tunurile cu gaz ZON sunt cea mai bună și cea mai folosită sperietoare cu gaz din lume împotriva păsărilor și animalelor sălbatice, dăunatoare. Acest brand este vandut cu succes pe toate continentele și este fabricat în Olanda înca din anul 1942.
Tunurile Zon sunt echipamente ce emit zgomote puternice (de explozie), utilizate pentru indepartarea in siguranta a porcilor mistreti din culturile agricole, ferme si alte spatii deschise. De regula, tunul este alimentat de o butelie cu gaz si functioneaza pe baza unui motor piezoelectric, fiind independent de orice sursa de energie. In functie de tipul aparatului, intervalul si frecventa detonarilor se pot programa sau sunt prestabilite.
Tunuri pentru porci mistreti recomandate
Tun anti pasari Zon Mark 4 – Sperietoare tun anti păsări și animale cu regulator de gaz, prevăzut cu picioare metalice (detașabile) pentru pozitionarea la aproximativ 30cm de sol (se livrează gata de utilizare).
– Sunt echipamente care functionează pe bază de gaz, generatoare de explozii controlate.
– Sunt alimentate cu ajutorul buteliilor ce contin gaz propan (butan/gpl).
– Intervalul de timp al detonărilor se poate programa de la regulatorul de gaz inclus: minim 40 secune – maxim 40 minute (aproximativ).
– Functionează exclusiv pe bază mecanică, cu ajutorul presiunii gazului din butelie, fiind total independente de orice sursă de energie.
– Functionează în orice anotimp.
– Modificarea pozitiei aparatului este usoară și simplă.
– Eficienta sperietorii depinde de topografia amplasamentului și numărul de bucăti instalate.- întretinere simplă, cu costuri scazute.
Tun electronic Zon EL08 – Produs la sfarșitul anului 2008 cu scopul de a oferi o alternativă viabilă și îmbunătătită tunului mecanic deja consacrat, Zon Mark 4.
– Tun electronic Zon EL08 impotriva pasarilor si animalelor salbatice este un echipament generator de explozii controlate în intensitate, și aleatoare ca moment al detonării. Functionează exclusiv pe bază electronică.
– Este mai precis decat varianta mecanică, cu un avantaj substantial fată de cel mecanic la detonarea aleatorie.
– Sperietoarea este capabilă să producă 1,2,3 sau 4 explozii în serie cu o pauză de ~ 5 secunde între ele.
– Intervalul de timp se poate seta cu precizie între 1- 60 min. (o serie de trageri) sau se pot folosi cele 2 presetări din fabricatie cu trageri aleatorii la intervale de : 1-10 si 1-20 min (o serie de trageri cu 1,2,3 sau 4 explozii).
– Are în componentă un ceas digital (24 ore), timpul de tragere fiind programabil cu pană la 4 perioade/ 24 ore (serii de explozii cu pauze).
– Se alimentează cu ajutorul buteliilor cu gaz propan (butan/gpl).
Impotriva porcilor mistreti se pot lua o serie de masuri care sa impiedice aparitia acestora intr-o anumita zona. Aceste masuri constau in construirea sau consolidarea gardurilor de protectie, indepartarea surselor de hrana, pastrarea unui mediu cat mai curat. La primele semne de aparitie, pe suprafetele intinse se recomanda utilizarea tunurilor pentru animale, cu scopul de a intimida porcii mistreti si de a-i alunga.
Ozon Company reprezintă oficial în România producătorul ZON . Pentru informații despre produsele acestor mărci de renume în controlul daunatorilor poți accesa link-ul de mai jos:
• ZON: www.sperietori.ro/brand/zon/