Metode si solutii de indepartare a pasarilor!

Pasarile sunt animale ce fac parte din clasa Aves, raspandite in toate regiunile globului. Majoritatea speciilor traiesc in mediile salbatice, insa unele se regasesc si in zonele populate. Dintre acestea, in functie de zona geografica, cele mai intalnite sunt: porumbeii (Columbidae), vrabiile (Passeridae), ciorile, (Corvidae), graurii (Sturnidae), pescarusii (Laridae) etc.

 

Porumbelul, simbolul pacii si al sperantei

 

Desi sunt animale inofensive, prin comportamentul lor, provoaca uneori disconfort, daune sau pot transmite anumite boli.

Pasarile isi fac adesea cuiburi in spatii inalte, din locuintele oamenilor sau din preajma gospodariilor, unde sunt ferite de conditiile meteo si de pradatori si, de asemenea, au acces usor la hrana si apa.

Prefera spatiile de sub stresini, din orificiile de ventilatie, sub panouri solare, terase, in jgheaburile de scurgere a apei.

                 Semne ale prezentei: 

Semnalarea cuiburilor in locurile specifice;

Zgomote specifice constante, sunete de ciripit;

Excremente;

Paie, frunze uscate, pene si alte materiale din care acestea isi construiec cuibul;

Adesea, acestea pot bloca jgheaburile, sistemele de drenaj.

               Metode de a le mentine la distanta:

Pentru a impiedica activitatea acestora intr-un anumit spatiu, se recomanda luarea unor masuri de descurajare in conformitate cu legislatia in vigoare.

              Repelenti vizuali recomandati

Pasarile sunt intotdeauna foarte atente la imprejurimi, atat pentru a vana, cat si pentru a se ascunde de pradatori. In acest sens, pentru a le descuraja sa patrunda in curte, se pot amplasa dispozitive care imita aspectul pradatorilor naturali ai acestora. Deoarece nu reusesc sa distinga diferenta intre repelenti si pradatori, aceasta metoda le poate mentine la distanta o perioada. Pentru un control cat mai eficient, este indicata asocierea metodei cu alte tratamente si/sau inlocuirea dispozitivului la cateva zile.

Sperietoare Zmeu Soim Kit Complet:

Sperietoare proiectata special pentru indepartarea pasarilor salbatice daunatoare.
Folosirea acestei sperietori in zonele afectate de diferiti daunatori ajuta la diminuarea costurilor de intretinere, curatare si reparatii.
Sperietoarea zmeu soim ajuta la:

Protejarea ariilor vizate sau echipamentelor de excrementele corozive.
Reducerea riscului de imprastiere a diferitelor boli.
Scaderea poluarii fonice in ariile acoperite.

 

Sperietoare Zmeu Soim Kit complet

 

 Lasere:

            O alta metoda este utilizarea dispozitivelor de tip laser, cu scopul de a le distrage. Laserul emite un fascicul de lumina, pe care pasarile il percep periculos, indepartandu-se astfel de zona respectiva. Se pot amplasa in hale, aeroporturi, campuri agricole, livezi, porturi etc. Laserul asigura protectie impotriva pasarilor atat noaptea, cat si pe parcursul zilei si este echipat cu un punct rosu, pentru a viza distanta de actiune.

 Pistol laser – Un dispozitiv laser de descurajare portabil si fără zgomot, format din 3 module laser cu diodă directă.

BDL 1P 6

 

         Dispozitive sonore:

Pentru mentinerea pasarilor la distanta fata de o anumita zona se pot utiliza si dispozitive de descurajare sonore. Acestea functioneaza prin difuzarea unor sunete specifice ale pasarilor ce se afla in pericol sau celor pradatoare si ameninta sau dezorienteaza daunatorii din aria vizata. Deoarece emit sunete similare semnalelor naturale ale pasarilor, este necesara recunoasterea speciilor nedorite, pentru a nu atrage si mai multe pasari care raspund la apelul speciilor lor. In functie de zona protejata, volumul si intervalul de operare a dispozitivului se vor regla, pentru a nu provoca disconfort in vecinatate.

Dispozitivele sonore difuzeaza sunete, actionand prin intimidare sau dezorientare. Sunt actionate electric si pot fi alimentate la retea sau prin baterii.

          Bird Gard Pro

Folosirea acestei sperietori ajuta la impiedicarea distrugerii culturilor de diferite tipuri de catre daunatoari, prin indepartarea acestora.
Folosita in incinte, sperietoarea impiedica pasarile sa isi construiasca cuiburi sau sa se hraneasca cu diferite alimente depozitate si ajuta la protejarea ariilor vizate de excrementele corozive ale acestora.
Ajuta la scaderea poluarii fonice in zonele acoperite.
Aparatul electronic impiedica imprastierea diferitelor boli.

BG kIT TREPIED

 

             Tunuri:

Sunt echipamente ce emit zgomote puternice (de explozie), utilizate pentru indepartarea in siguranta a pasarilor din culturile agricole, ferme piscicole, aerodromuri, gropi de gunoi si alte spatii deschise. De regula, tunul este alimentat de o butelie cu gaz si functioneaza pe baza unui motor piezoelectric, fiind independent de orice sursa de energie. In functie de tipul aparatului, intervalul si frecventa detonarilor se pot programa sau sunt prestabilite.

           TUNURI RECOMANDATE:

    TUN ZON MARK 4

Sunt echipamente care functionează pe bază de gaz, generatoare de explozii controlate.
Sunt alimentate cu ajutorul buteliilor ce contin gaz propan (butan/gpl).
Intervalul de timp al detonărilor se poate programa de la regulatorul de gaz inclus: minim 40 secunde – maxim 40 minute (aproximativ).
Functionează exclusiv pe bază mecanică, cu ajutorul presiunii gazului din butelie, fiind total independente de orice sursă de energie.
Functionează în orice anotimp.

Modificarea pozitiei aparatului este usoară și simplă.
Eficienta sperietorii depinde de topografia amplasamentului și numărul de bucăti instalate.- întretinere simplă, cu costuri scazute.
Se folosește cu succes pe pistele de decolare/aterizare din aeroporturi sau aerodromuri.

 

Tun electronic ZON E08 cu trepied rotativ si acumulator

 

Combaterea activitatii pasarilor consta, in principiu, in utilizarea dispozitivelor ce le descurajeaza sa se aseze pe anumite suprafete sau sa isi instaleze cuibul in preajma locuintei. Deoarece unele specii de pasari ar putea fi protejate, este importanta recunoasterea speciilor cu care va confruntati si aplicarea masurilor legale, corespunzatoare pentru combaterea activitatii acestora. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *