Afișez toate cele 18 rezultate

Cioara de semanatura

Corvus frugilegus

Cioara de semanatura este una dintre cele mai cunoscute specii de pasari de pe teritoriul Romaniei, deja o prezenta constanta aproape oriunde.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Ai nevoie de ajutor?

Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne

Detalii

Cioara de semanatura se intalneste cel mai des in zonele cu terenuri arabile, pe malurile raurilor si in regiunile de stepa, unde solul este moale si fertil.

Caracteristici

 • Specie sedentara, care traieste in colonii mari, extrem de galagioase.
 • Penaj negru cu reflexe intense violacee, pene zimtate.
 • Adulții au o zonă de piele albicioasă-cenușie la baza ciocului în dreptul ochilor, iar penele de pe cap, gât și umeri sunt dense și mătăsoase.
 • Puii seamănă foarte mult cu cioara-neagră, cu care au în comun penele faciale, pe care le pierd însă după 6 luni și le lipsește pata de la baza ciocului.
 • Cioc puternic, ascutit, alb la baza, negru spre varf.
 • Lungime: aproximativ 45 cm.
 • Anvergura aripilor: intre 75 si 90 cm.
 • Alimentatie omnivora (regim alimentar variat).

Comportament

Ciora de semanatura isi instaleaza cuiburile in arbori, adesea mai multe cuiburi in acelasi copac. Acest lucru poate duce atat la ingreunarea copacilor, cat si la poluarea fonica in imprejurimi. Mai mult, la fel ca orice pasare daunatoare, din cauza numarului mare de exemplare dintr-o colonie, acumularea de excremente poate duce la deteriorarea structurilor, deterioarare cauzata de acidul uric (acid organic rezultat din arderea proteinelor pasarilor). Ciorile sunt purtatoarele teribilului virus al Nilului de Vest (ciorile au introdus acest virus in SUA in anul 1999). In regiunile unde se practica agricultura, cioara de semanatura, Corvus frugilegus, evita zonele in care se cultiva grau de iarna si prefera zonele in care exista grau primavara, motiv pentru care este privita ca o specie daunatoare.

Stiati ca

 • Primele ciori au aparut in Miocen, in urma cu circa 17 milioane ani, in zona Australiei si Oceaniei?
 • Ciorile sunt singurele vietuitoare, cu exceptia omului si maimutelor, care sunt capabile sa se foloseasca de unelte in cautarea hranei?
 • In Scotia a fost indentificata o colonie de ciori unde traiau peste 65.000 de exemplare?
 • Cioara de semanatura poate prada mamifere mici, pasari mici, cadavre si oua de cioara de semanatura, deci din specia sa?
 • Cioara de semanatura, Corvus frugilegus, traieste in jur de 15-20 de ani? Cea mai in varsta cioara care a fost descoperita in salbaticie avea 22 de ani. Avand in vedere faptul ca puii sunt apti de reproducere inca de la varsta de 1 an, adaptabilitatea mare la habitat, precum si varietatea dietei, in captivitate cioara de semanatura poate trai pana la 100 de ani.
 • Corbii nu suporta compania ciorilor, gonindu-le pe acestea, ori de cate ori teritoriile celor doua specii ajung sa se suprapuna?
 • O cioara a fost observata cum se hranea cu nucile pe care initial nu putea sa le sparga. Ingenioasa pasare aseza nucile pe o autostrada astfel incat autovehicolele treceau peste ele. Dupa aceea, cioara poposea tacticoasa hranindu-se linistita. Pasarea era atat de inteligenta, incat plasa nucile intregi doar sub rotile masinilor de mici dimensiuni, experientele trecute invatand-o ca daca pune o nuca sub roata unui TIR, sunt slabe sanse sa mai gaseasca miezul.
 • Proportia dintre creier si volumul corporal, in cazul ciorilor, este cea mai mare in randul tuturor speciilor de pasari? Proportia in cauza este egala cu cea prezenta la maimutele antropoide si cetacee. Singura vietuitoare care are proportia creier-volum corporal mai mare decat a ciorii, este insasi omul!
 • La nivel global se estimează că ar exista între 61.200.000-216.000.000 de indivizi din aceasta specie?
Poate va intereseaza si: Atacurile ciorilor asupra culturilor agricole sau Ciorile si inteligenta lor impresionanta. Va prezentam în continuare o gama complexa de echipamente pentru alungarea corvidelor.

Produse recomandate

-5%
Prețul inițial a fost: 1.250 lei.Prețul curent este: 1.190 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 1.750 lei.Prețul curent este: 1.600 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 2.590 lei.Prețul curent este: 2.300 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 2.240 lei.Prețul curent este: 2.090 lei. Compară
-12%
Prețul inițial a fost: 250 lei.Prețul curent este: 220 lei. Compară
-8%
Prețul inițial a fost: 1.950 lei.Prețul curent este: 1.790 lei. Compară