Pasarile si siguranta zborurilor

Pasarile si siguranta zborurilor

Lovirea păsărilor este comună și poate reprezenta o amenințare semnificativă pentru siguranța aeronavelor. Aeronavele de mai mici dimensiuni, pot suferi daune semnificative asupra structurii, iar restul aeronavelor, în special cele cu motor cu reacție, sunt vulnerabile la pierderea forței de propulsie, ca urmare a absorbtiei păsărilor în prizele de aer ale motorului. Acest fapt a dus, in timp, la numeroase catastrofe aviatice.

Impactul cu păsările poate apărea în orice fază a zborului, dar mai ales în momentul decolării, urcării inițiale si/sau a apropierii de aeroport si de pista de aterizare, in vederea aterizarii. Pericolul crescut in aceste etape ale zborului, se datoreaza numarului mare de păsări care zboară la altitudini inferioare. Cum majoritatea păsărilor zboară în timpul zilei, cele mai multe coliziuni se produc pe timp de zi.

Siguranta zborurilor
Siguranta zborurilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efecte

Gravitatea daunelor cauzate de impactul cu păsările, diferă în funcție de mărimea aeronavei.

Avioanele mici, cu elice, sunt cele mai susceptibile de a experimenta efectele periculoase ale coliziunii generatoare de daune de natura structurala cum ar fi: patrunderea prin parbrizul punții de zbor, deteriorarea suprafețelor de control sau a ampenajului.

Avioanele care au motoare cu reacție mai mari, sunt mai expuse efectelor periculoase ale impactului, deoarece pot genera consecințe grave, rezultate in urma ingerării pasarilor direct in profunzimea motorului. Pierderea parțială sau completă a controlului, poate fi rezultatul secundar al impactului structural asupra aeronavelor mici sau al penetrarii motoarelor cu reacție ale aeronavelor mari.

Atacul pasarilor
Pasarile si siguranta zborurilor

Factori contributivi

Bird stike
Pasarile

Caracteristicile habitatului, precum arbuștii sau copacii, inclusiv zonele deschise cu iarbă și apă, oferă hrană și locuri prielnice păsărilor.

Chiar și acumularea de apă trecătoare pe trotuarele denivelate poate fi un atractiv semnificativ pentru pasări.

Depozitele de deșeuri și alte locuri de eliminare a deșeurilor, dacă nu sunt gestionate cu atenție, atrag adesea un număr mare de păsări

Unele tipuri de activitate agricolă, desfasurate pe sau în apropierea unui aeroport, pot atrage păsări.

Păsările migratoare, in marea lor majoritate, urmează adesea culoare de zbor bine definite. Acest lucru poate crea un pericol dacă căile de zbor sunt în apropierea unui aeroport.

Aeroporturile din zonele de coastă au adesea un nivel mult mai ridicat de activitate ale păsărilor necontrolate decât aeroporturile aflate in zonele interioare.

Majoritatea aeroporturilor conțin zone considerabile de iarbă în perimetrul lor. Chiar și iarba uscată poate fi atractivă ca zonă de odihna sau cuibarit pentru păsări, atat ziua cat si noaptea.

 

Soluții

Gestionarea habitatului, inclusiv reducerea sau eliminarea copacilor, arbuștilor și a altor plante care asigură hrană, adăpost sau locuri de cuibarit pentru păsări.

Eliminarea zonelor in care se strange apa frecvent. Prevenirea formării tranzitorii a acestor zone după precipitații abundente.

Managementul ierbii aerodromului/locului vizat adecvat speciilor predominante și gradului de risc pe care îl prezintă. Întreținerea înălțimii gazonului poate fi foarte importantă.

Legătura cu autoritățile locale pentru a se asigura că depozitele de deșeuri / gropile ecologice nu sunt exploatate astfel încât să creeze un pericol pentru aeronave.

Relație cu fermierii locali pentru a limita atracția păsărilor către câmpurile din apropiere.

Utilizarea tehnicilor profesionale de speriat păsări, cum ar fi:

Aparate de indepartare a pasarilor daunatoare, care genereaza sunete de atac ale pasarilor de prada, cat si sunete de stres si alarma proprii fiecarei specii vizate.

Echipamente  profesionale care funcționează pe bază de gaz, generatoare de explozii controlate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *