Prigoria- Dusmanul albinelor

Prigoria (Merops apiaster) este considerata, dintre toate speciile de pasari, cel mai mare dusman al albinelor si, implicit, al apicultorilor.

Cantitatea de insecte necesara in fiecare zi pentru hrana unei prigorii este egala cu greutatea aproximativa a 225 de albine.

Desi prigoriile se hranesc la distante semnificative fata de cuib (7-8 km), o singura pereche de prigorii poate consuma, intr-un sezon, pana la 20.000 de albine.

Cele mai mari pagube sunt inregistrate cand prigoriile „ataca” in  numar mare,  mai ales pe timp rece si innorat, cand nu gasesc alte surse de hrana. Un stol format din 100 de prigorii transforma o stupina cu 50 de stupi dintr-una  extrem de productiva intr-una total neproductiva. Cel mai mare consum de albine se face in lunile mai si septembrie. Totusi, in zonele unde se intalnesc si alte insecte, albinele nu depasec mai mult de 50% din hrana zilnica consumata.  In aceasta perioada, fiecare prigorie consuma zilnic, in medie, cate 60-70 de albine si poate ajunge si pana la 100 de albine.

Prigoria
Prigoria- Dusmanul albinelor

 

Pe ora, in medie, o prigorie poate consuma pana la 25 de albine. Cele mai vizate sunt albinele care se intorc de la cules, intrucat au zborul lin. Prigoria isi urmareste instictiv prada, prin deplasarea capului si o fixeaza frontal, apoi plonjeaza rapid si prinde albinele de aripi.

Distrugerea completa a populatiei unui singur stup cauzeaza pagube semnificative pentru apicultori. Marind proportiile, pagubele facute de un stol de prigorii intr-o stupina de dimensiuni medii (50 de stupi), pot duce chiar la falimentarea apicultorului. Totusi, prigoria se numara printre speciile protejate prin lege, ceea ce duce la reducerea solutiilor valabile pentru indepartarea lor din zonele vizate.

Prigoria- Dusmanul albinelor

Mai jos va prezentam cateva masuri si recomandari pentru alungarea prigoriilor, precum si o serie de produse special concepute in acest sens. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca, pentru a obtine rezultate optime, se recomanda folosirea simultana a doua sau mai multe metode de alungare a pasarilor, iar perioada de mentenanta este extrem de importanta. Pentru recomandari generale privind indepartarea pasarilor daunatoare, accesati sectiunea Sfaturi.

Pentru alegerea produselor profesionale pentru alungarea si indepartarea prigoriilor, va rugam sa accesati urmatorul link: Produse recomandate pentru indepartarea prigoriilor. Daca intampinati probleme in alegerea produsului potrivit, va rugam sa ne contactati si va vom oferi consilierea necesara.

Dupa cum am mentionat si anterior, pentru obtinerea celor mai bune rezultate in indepartarea pasarilor daunatoare, se recomanda folosirea simultana a metodelor profesionale cu cele alternative, printre care enumeram:

– Stupinele sa fie instalate la distante cât mai mari de cuiburile prigoriilor.

– Cei mai de temut dusmani ai prigoriilor sunt soimul si uliul, astfel ca este importanta prezenta lor in zona unde este instalata, daca acest lucru este posibil. O alta varianta o reprezinta folosirea sperietorilor zburatoare (sub forma de soim sau ului). Va recomandam Sperietoare zmeu soim. Design-ul acestui zmeu imita cu acuratete un soim, iar zmeul se inalta, se misca si plonjeaza intocmai ca un soim adevarat.

– O alta varianta o reprezinta folosirea unei prigorii moarte (prin cauze naturale) pe post de sperietoare, instalata in mijlocul stupinei, cu aripile rasfirate si agatata la inaltime.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *