Graurul, daunator de temut al agriculturii
Desi sunt pasari cunoscute si „vechi” pe pamant ca si alte specii, in ultimii ani graurii s-au inmultit considerabil si produc pagube devastatoare pentru agricultura.
Pe langa daunatorii numerosi care impiedica agricultura sa se dezvolte si sa dea productii mai mari (ciupercile, bacteriile, insectele, buruienile), un singur stol de grauri poate distruge complet, spre exemplu, o intreaga cultura de vita de vie.
In Romania, pierderile medii anule in agricultura sunt de aproximativ 30%, dintre care 12% din cauza buruienilor, 10% din cauza bolilor si 8% din cauza insectelor. Insa aceasta este doar o medie intre toate tipurile de culturi si plantatii la nivel national. La via nobila, spre exemplu, daca nu se aplica tratamentele necesare, productia poate fi diminuata cu pana la 80%!!!
Tot din categoria daunatorilor naturali fac parte si graurii, care se inmultesc considerabil in fiecare an, sunt extrem de agresivi si indrazneti si se intalnesc in orice zona unde exista surse de hrana pe placul lor.
Prima „tinta” a graurilor o reprezinta ciresele coapte (lunile mai-iunie), din care se infrupta cu lacomie. Ataca apoi fructele de soc si corcodusele rosii. Pagube considerabile produc in culturile de vita de vie, toamna, cand strugurii sunt copti. Un stol galagios de grauri, format din sute sau poate chiar din mii de exemplare, distruge complet o podgorie, provocand pagube totale.
Graurii reprezinta o reala problema atat pentru fermele de vita de vie, arbori si arbusti fructiferi, cat si pentru pomii, arbustii si vita de vie din gradinile populatiei, care sunt frecvent si agresiv atacate de grauri.
Combaterea graurilor presupune luarea de masuri speciale, simultan si pe o perioda extinsa de timp. Agricultorii trebuie sa aiba in vedere protejarea culturilor inca dinainte ca acestea sa ajunga la copt, cat si in timpul coptului. Combinarea mai multor masuri de indepartare a graurilor, dar si a altor pasari daunatoare, in general, reprezinta una dintre cele mai eficiente metode, dar necesita timp, investitie materiala si rabdare.
Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai eficiente metode pentru indepartarea si alungarea graurilor:
1. Utilizarea echipamentelor care genereaza sunete puternice ca intensitate (minim 100 dB intensitatea sunetului). Tunurile genereaza explozii controlate, sunt precise, puternice si au o arie de acoperire destul de extinsa, in functie de modelul ales, dar si de numarul de unitatii amplasate.
Regasiti gama completa de tunuri anti pasari aici.
2. Echipamente care emit sunete de primejdie, sunete de atac ale pasarilor de prada, cat si sunete stresante pentru grauri. Principiul de functionare al acestor sperietori de grauri (si nu numai) este urmatorul: pasarile se pot proteja doar daca se indeparteaza de sursa de pericol. Astfel, cand o pasare este atacata sau pericolul este iminent, ea emite sunete de alarma, avertizand astfel restul coloniei ca sunt in pericol. Acesta este si conceptul care sta la baza dispozitivelor Bird gard de indepartare a pasarilor.
Produsele din gama Bird Gard, fabricate in SUA, nu afecteaza integritatea mediului inconjurator, dar nici sanatatea daunatorilor vizati, scopul lor fiind unul precis: alungarea pasarilor daunatoare.
Puteti vedea intreaga gama de sperietori de pasari Bird Gard aici.
3. Masurile vizuale, desi sunt numeroase, sunt eficiente combinate cu alte masuri. Se pot utiliza clasicele sperietori de pasari, folie de staniol, benzi pentru speriat pasarile sau zmeie care reproduc, cat mai aproape de realitate, soimii sau bufnitele (pradatorii naturali ai graurilor).
Sperietoarea zmeu soim imita cu acuratete un soim, se misca, se inalta si plonjeaza, iar miscarile naturale exploateaza frica graurilor in fata pradatorilor. Sperietoarea se incadreaza cu usurinta in mediul natural, insa pentru eficienta sporita trebuie sa se tina cont de suprafata vizata, de numarul de bucati instalate, cat si de combinarea cu alte metode
4. Plasele de protectie reprezinta o alta metoda de protejare a culturilor impotriva graurilor. Totusi, aceasta este una dintre cele mai costisitoare metode, iar investitia este una semnificativa. Pe langa costurile plaselor pentru intreaga suprafata ce urmeaza sa fie protejata, trebuie luate in calcul cheltuieliele pentru montare si demontare, precum si timpul pe care acest proces il necesita.