Afișez toate cele 17 rezultate

Graurul

Sturnus vulgaris

Graurul este o pasăre migratoare care vine în țara noastră la începutul primăverii pentru a cuibării  si pleacă toamna spre sud ca să ierneze. Citeste mai jos si afla mai multe informatii.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Ai nevoie de ajutor?

Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne

Detalii

Graurul este o pasare usor adaptabila, care se intalneste atat in zonele cultivate de campie, cat si in paduri, in zonele periurbane si chiar si in localitati. Toate speciile de grauri sunt deosebit de vioaie, agitate si intotdeauna preocupate de gasirea hranei.

Caracteristici

Graurii zboara rapid, zgomotos, in stoluri mari, dar la inaltimi reduse. Se deplaseaza cu usurinta pe sol, unde au pasul clatinat, dar rapid si sigur.Lungime: aproximativ 20 cm.Anvergura aripilor: aproximativ 40 cm.Greutate: 75-90 grame.Penaj: culoare negru-verzui, impestritata cu pete albe, mai intense iarna. Vara, ciocul este galben si culoarea mai vie, toamna ciocul este cenusiu, mat.Femela nu este la fel de sclipitoare si lucioasa ca masculul.Graurul are coada scurta, iar aripile sunt triunghiulare, scurte si ascutite. In zbor, aripile il fac sa arate ca o stea in patru colturi, fapt sugerat si de numele popular englezesc „starling”.Cantecul graurului este unul melodios, compus din fluieraturi  si multe sunete imitate. In zbor, scoate continuu strigate scurte si aspre.Alimentatie omnivora (regim alimentar variat).

Comportament

Graurul este remarcat datorita instinctului de „turma”, alcatuind stoluri de mii de indivizi (exceptional, pana la un milion), formand adevarati nori pe cer, intr-un sincron perfect, sincron organizat in vederea somnului (comportament inca neelucidat). In astfel de situatii, graurii sunt de nedorit in preajma localitatilor, din cauza zgomotului pe care il fac pana ce fiecare individ isi gaseste locul potrivit, cat si, cel mai important, din cauza mizeriei lasate in urma (adevarate covoare dezgustatoare de excremente).Graurul este un daunator deosebit de periculos pentru culturile horticole, intrucat se hraneste cu fructele acestora (chiar si in perioada de coacere), putand produce pagube de pana si peste 50% din productie. Graurii reprezinta o adevarata problema pentru fermele de vita de vie, arbori si arbusti fructiferi, furisandu-se cu grija pe sub culturile horticole si observand fructele parguite sau coapte, atat de necesare hranei. Atacurile frecvente si agresive ale stolurilor de grauri au efecte economice grave pentru agricultori.

Stiati ca

în sălbăticie ”speranța de viață” a graurului poate depăsi 21 de ani?Graurul prefera, de cele mai multe ori, sa fure cuibul altor pasari?Graurii pot imita cu usurinta cantecul altor pasari, redand aproape identic glasul acestora si chiar sunete care se disting in jurul sau?Pentru a scapa de paraziti, graurii au descoperit o metoda inedita? Ei extrag insecticidul din furnici. Acidul formic pe care furnicile il improasca din abdomen atunci cand sunt deranjate este raspandit in zona aripilor si a cozii cu ajutorul ciocului. Acidul formic are rolul de a distruge parazitii din penajul pasarilor.Poate va intereseaza si: Graurii, daunatorii de temut ai agriculturii.

Produse recomandate

-5%
Prețul inițial a fost: 1.250 lei.Prețul curent este: 1.190 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 1.750 lei.Prețul curent este: 1.600 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 2.590 lei.Prețul curent este: 2.300 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 2.240 lei.Prețul curent este: 2.090 lei. Compară
-12%
Prețul inițial a fost: 250 lei.Prețul curent este: 220 lei. Compară
-8%
Prețul inițial a fost: 1.950 lei.Prețul curent este: 1.790 lei. Compară