Graurul
Sturnus vulgaris
Graurul este o pasăre migratoare care vine în țara noastră la începutul primăverii pentru a cuibării si pleacă toamna spre sud ca să ierneze.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.
Ai nevoie de ajutor?
Vrei sa stii care este cel mai potrivit produs pentru problema ta?
Vrei să afli mai multe informatii despre produsele noastre?
Ai nevoie de informatii suplimentare?
Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne
Detalii
Graurul este o pasare usor adaptabila, care se intalneste atat in zonele cultivate de campie, cat si in paduri, in zonele periurbane si chiar si in localitati. Toate speciile de grauri sunt deosebit de vioaie, agitate si intotdeauna preocupate de gasirea hranei.
Caracteristici
Graurii zboara rapid, zgomotos, in stoluri mari, dar la inaltimi reduse. Se deplaseaza cu usurinta pe sol, unde au pasul clatinat, dar rapid si sigur.Lungime: aproximativ 20 cm.Anvergura aripilor: aproximativ 40 cm.Greutate: 75-90 grame.Penaj: culoare negru-verzui, impestritata cu pete albe, mai intense iarna. Vara, ciocul este galben si culoarea mai vie, toamna ciocul este cenusiu, mat.Femela nu este la fel de sclipitoare si lucioasa ca masculul.Graurul are coada scurta, iar aripile sunt triunghiulare, scurte si ascutite. In zbor, aripile il fac sa arate ca o stea in patru colturi, fapt sugerat si de numele popular englezesc „starling”.Cantecul graurului este unul melodios, compus din fluieraturi si multe sunete imitate. In zbor, scoate continuu strigate scurte si aspre.Alimentatie omnivora (regim alimentar variat).
Comportament
Graurul este remarcat datorita instinctului de „turma”, alcatuind stoluri de mii de indivizi (exceptional, pana la un milion), formand adevarati nori pe cer, intr-un sincron perfect, sincron organizat in vederea somnului (comportament inca neelucidat). In astfel de situatii, graurii sunt de nedorit in preajma localitatilor, din cauza zgomotului pe care il fac pana ce fiecare individ isi gaseste locul potrivit, cat si, cel mai important, din cauza mizeriei lasate in urma (adevarate covoare dezgustatoare de excremente).Graurul este un daunator deosebit de periculos pentru culturile horticole, intrucat se hraneste cu fructele acestora (chiar si in perioada de coacere), putand produce pagube de pana si peste 50% din productie. Graurii reprezinta o adevarata problema pentru fermele de vita de vie, arbori si arbusti fructiferi, furisandu-se cu grija pe sub culturile horticole si observand fructele parguite sau coapte, atat de necesare hranei. Atacurile frecvente si agresive ale stolurilor de grauri au efecte economice grave pentru agricultori.
Stiati ca
în sălbăticie ”speranța de viață” a graurului poate depăsi 21 de ani?Graurul prefera, de cele mai multe ori, sa fure cuibul altor pasari?Graurii pot imita cu usurinta cantecul altor pasari, redand aproape identic glasul acestora si chiar sunete care se disting in jurul sau?Pentru a scapa de paraziti, graurii au descoperit o metoda inedita? Ei extrag insecticidul din furnici. Acidul formic pe care furnicile il improasca din abdomen atunci cand sunt deranjate este raspandit in zona aripilor si a cozii cu ajutorul ciocului. Acidul formic are rolul de a distruge parazitii din penajul pasarilor.Poate va intereseaza si: Graurii, daunatorii de temut ai agriculturii.