Pradatori – Pasarile pradatoare din Romania

 Pradatori ~Fapte si curiozitati~ 

Pasari rapitoare (sau de prada) este un termen uzual pentru pasarile diurne din ordinul Falconiformes, Accipitriforme si pentru pasarile nocturne din ordinul Strigiforma, speciile care fac parte din aceste ordine fiind o tema controversata. Corpul pasarilor rapitoare este robust cu pieptul dezvoltat, dar relativ scurt. Capul acestor pasari este mare in raport cu corpul, au ochii mari si bine dezvoltati, gatul scurt si musculos.

Pasari pradatoare
Pradatori

Aceste pasari au ciocul ascutit, puternic, iar partea superioara a ciocului este mai lunga si incovoiata in jos. Aripile pradatorilor sunt bine dezvoltate, cu pene lungi care le permit o planare in zbor pe timp indelungat. Vazul si auzul sunt cel mai bine dezvoltate simturi la aceste specii. Pasarile au pe retina doua pete galbene (fovea centralis) care le asigura o vedere binoculara clara la distante mari. Comparat cu vederea omului, o pasare rapitoare are vazul de 4 ori mai bun.

Pasarile de prada sunt pasari fascinante si impunatoare. Imaginea lor denota forta si noblete, cruzime si maiestuozitate, imbinate armonios. In prezenta lor impozanta se oglindeste curajul, ferocitatea, darzenia si frumusetea salbatica.

Pasarile de prada, fruntasele lantului trofic, au o viteza mare in zbor, picioare puternice si ghiare foarte ascutite. Rapitoarele au un rol extrem de important in controlul populatiilor de pasari si rozatoare daunatoare, atat pentru oameni, cat si pentru mediul inconjurator si pot fi considerate adevarate arme naturale, biologice pentru combaterea daunatorilor.

Pasari discrete, dar marete, pasarile de prada sunt prezente in Romania prin numeroase specii din toate familiile de rapitoare descoperite pana acum.
Caracterul pasarilor de prada este diferit de la o specie la alta. Daca uliul porumbar, spre exemplu, este vanatorul care isi vede doar interesul, prada, soimul este rapitorul nobil. Soimul se inalta pana la 1500 metri, planeaza si, dintr-un punct aproape de nevazut, vine in picaj, cu o viteza de pana la 320 km/ora spre prada. El vaneaza doar in aer, spre deosebire de uliu, care ataca si in apa, stuf sau pe pamant.

In Israel, inca din anul 1983, agricultorii au instalat cuiburi artificiale si au incercat sa creeze habitatul potrivit speciilor de pasari pradatoare din zonele agricole (in special, bufnite si vanturei), renuntandu-se, astfel, intr-o proportie considerabila, la utilizarea rodenticidelor (otravuri pentru rozatoare). In anul 2009, combaterea rozatoarelor cu ajutorul pasarilor de prada a facut parte dintr-un program finantat din fonduri guvernamentale.

La pol opus, perioada comunista din Romania a fost una dezastruoasa pentru populatiile de pasari de prada, mai exact pentru acvilele de munte. A fost demarata o campanie nationala de ucidere prin orice mijloace a tuturor pasarilor rapitoare si a lupilor, pe motiv ca distrug vanatul dorit de liderii comunisti. Totusi, in anul 1972, acvila de munte a fost trecuta in randul monumentelor naturii, astfel ca uciderea sau capturarea acestei specii sunt strict interzise.

Ornitologi de la Universitatea Oxford au descoperit, pe o stanca din Groenlanda, cel mai vechi cuib de pasari din lume, folosit fara intrerupere de aproximativ 2500 de ani de sute si sute de perechi de soimi polari. In alte 3 cuiburi din aceeasi zona, dar care dateaza de “doar” 1000 de ani, au fost gasite pene de pasari care au trait acolo in urma cu 600 de ani. Cu toate ca a fost construit acum doua milenii si jumatate, cuibul este folosit in continuare de soimii polari, cea mai mare specie de soimi din lume, acesta fiind cel mai vechi cuib de pasari rapitoare descoperit pana in prezent.

Pasarile rapitoare de noapte, precum bufnitele sau cucuvelele, se fac remarcate prin zborul lor silentios, care le ajuta sa isi auda si sa isi surprinda prada. Aceasta caracteristica se datoreaza unor particularitati din alcatuirea aripilor (diferite tipuri de pene, care elimina zgomotul aerodinamic). Astfel, aripile bufnitelor au ajuns sursa de inspiratie pentru fabricarea de avioane mai putin zgomotoase. Rapitoarele de noapte au un rol important in controlul populatiilor de rozatoare si protejarea culturilor agricole. Totusi, modul lor de viata, protejat de intunericul noptii, face ca aceste pasari sa fie mai putin cunoscute si apreciate la adevarata lor valoare si frumusete.

Pradatori
Pradatori

Declinul familiilor de cucuvele sau bufnite este cauzat, in principal, de poluarea mediului, de defrisarile masive si de otravirea rozatoarelor, principala lor sursa de hrana.

In Romania, legendele si superstitiile negative de care sunt legate pasarile de prada, au dus la vanarea si alungarea lor din habitat, fapte care le ameninta supravietuirea. Chiar si in mitologie, bufnitele insoteau zeitatile mortii. Popoarele antice, insa, au asociat bufnita si cu intelepciunea, pornind de la ipoteza ca zeii care stapaneau moartea cunosteau toate tainele lumii.
Din fericire insa, mare parte din speciile de rapitoare din tara noastra sunt protejate prin lege, ceea ce duce la cresterea sperantei de viata si la perpetuarea lor, totul pentru sanatatea si binele mediului natural, in care traim cu totii.

Pentru o mai buna informare si recunoastere a pasarilor de prada, pe care, daca sunteti norocosi, le puteti observa in diferite medii si momente, am pregatit o scurta prezentare a celor mai intalnite rapitoare din Romania in link ul de mai jos:

Pasarile rapitoare din Romania

Regasiti aici produse atent selectionate pentru o buna observare a pasarilor rapitoare si nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *