Sfaturi privind indepartarea eficienta a pasarilor daunatoare folosind aparatele cu sunete Bird Gard
Succesul indepartarii pasarilor daunatoare este dat de un program activ si constant si de o serie de activitati care nu trebuie intrerupte dupa ce scopul a fost atins (o perioada de mentenanta este recomandata indiferent de modalitatea sau dispozitivele alese pentru indepartarea daunatorilor). Modificarea obiceiurilor de hrana ale pasarilor poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani.
Pe baza experientei dobandite in domeniu, am intocmit pentru dumneavoastra o lista de sugestii si sfaturi, pentru o eficienta sporita in utilizarea dispozitivelor care folosesc sunetele si ultrasunetele in indepartarea daunatorilor.
– Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa il aveti in vedere inca de la inceputul procesului este aria de acoperire a dispozitivului folosit. Se recomanda ca aria de transmisie a sunetelor sa acopere complet suprafata vizata. Adaptabilitatea ridicata a pasarilor la mediul inconjurator le va permite sa isi reia procesul de alimentare chiar la marginea zonei acoperite de dispozitivul folosit si astfel vor realiza ca sunetele nu reprezinta un pericol real. De aici si diminuarea eficientei aparatului. In anumite cazuri, in functie de suprafata vizata, se recomanda instalarea unui numar mai mare de dispozitive.
– Este mult mai usor ca pasarile daunatoare sa fie tinute la distanta inainte de a fi gasit o sursa de hrana, decat sa fie indepartate cand acestea deja si-au format un mod de alimentare. Recomandarea specialistilor este ca aparatele folosite sa fie instalate cu cel putin 2 saptamani inainte ca o cultura sa isi schimbe culoarea si pasarile sa fie atrase de ea.
– Intrucat majoritatea pasarilor incep sa se hraneasca de la marginea unei culturi spre interior, se recomanda plasarea dispozitivelor folosite astfel incat aria lor de acoperire sa depaseasca marginea culturii ce se doreste a fi protejata.
– Se recomanda amplasarea difuzoarelor la cel putin 1.5 metri deasupra copacilor sau culturilor, pentru acoperire maxima. Astfel, sunetul se va dispersa sau va fi reflectat chiar si pe frunzele recoltei. Nu se recomanda pozitionarea difuzoarelor direct la soare, daca acest lucru este posibil. In cazul cuturilor inalte, se recomanda amplasarea difuzoarelor atat sub, cat si deasupra boltii.
– Intotdeauna este cel mai bine ca volumul dispozitivului sa fie setat la maxim si pe un mod scurt de functionare. Astfel, se va creea un mediu ostil pentru pasarile daunatoare, chiar stresant, ceea ce va duce la indepartarea lor.
– Monitorizarea efectelor aparatului utilizat este un aspect care nu trebuie neglijat, la fel si repozitionarea difuzoarelor. Sursa de alimentare a aparatului, precum si setarile unitatii centrale trebuie verificate frecvent.
– Modificarea setarilor aparatului folosit la un anumit interval impiedica pasarile sa se obisnuiasca cu noul habitat. Sunetele de stresare a pasarilor vizate nu vor fi niciodata oprite. Pe langa acestea, trebuie folosit constant cel putin un sunet de pradator.
– Trebuie sa aveti in vedere faptul ca indepartarea pasarilor daunatoare nu este un proces foarte simplu, ci unul care necesita rabdare, implicare si control. Astfel, in anumite cazuri, va fi necesara combinarea utilizarii unui astfel de dispozitiv cu alte metode si tehnici corespunzatoare.
– Nu omiteti faptul ca, in conditii de seceta extrema sau alte conditii nefavorabile, pasarile se pot adapta si unui habitat care, in aparenta, pare periculos, totul pentru obtinerea hranei zilnice necesare.