Cormoranul mare
Phalacrocorax carbo
Cormoranul mare este, asa cum ii spune si numele, cea mai mare specie de cormorani din Romania.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.
Ai nevoie de ajutor?
Vrei sa stii care este cel mai potrivit produs pentru problema ta?
Vrei să afli mai multe informatii despre produsele noastre?
Ai nevoie de informatii suplimentare?
Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne
Detalii
Este des intalnit pe tot cursul Dunarii, mai ales in zonele unde aceasta formeaza balti de revarsare. Cea mai mare concentratie de cormorani este intalnita in zona Deltei Dunarii.
Caracteristici
Penajul este negru stralucitor. Pe burta si pe piept, penele dese si marunte au reflexii albastrii metalice. In zona obrajilor si soldurilor apar zone cu pete albe. Pe spate si pe aripi, penele sunt bine diferentiate, asemenea solzilor.Ambii parteneri naparlesc in Decembrie si capata un penaj foarte frumos, dar care naparleste din nou in mijlocul verii.Ciocul este puternic, incovoiat, alb pe partea inferioara si negru pe partea superioara, cu nuante de galben spre baza. Varful este indoit in jos, ca un carlig.Orificiile nazale nu sunt vizibile, iar cavitatea nazala este aproape inexistenta. Aceste carasteristici impiedica apa sa patrunda in aparatul respirator atunci cand pasarea isi cufunda capul in apa.Ochii sunt verzi.Degetele mari √Ö≈∏i puternice sunt unite de o membrană interdigitală mai groasă decât la ra√Ö¬£e, gâ√Ö≈∏te sau pelicani.In zbor, cormoranul mare isi tine gatul intins, iar stolul este liniar sau in forma de V.Cormoranul mare este atat un bun inotator, cat si un foarte bun scufundator (poate sta sub apa pana la 70 de secunde). Cormoranii pescuiesc doar sub apa, unde isi urmaresc prada cu ochii deschisi si aripile strans lipite de trup.Lungime: aproximativ 80-100 cm.Anvergura aripilor: 130-160 cm.Greutate: 2-2.5 kg.Alimentatia cormoranului este formata aproape integral din peste, dar si mormoloci si alte neverterbrate acvatice. In perioada cresterii puilor, cormoranul vaneaza 2-3 kg de peste zilnic.
Comportament
Cormoranul mare este considerat o pasare extrem de daunatoare in domeniul pisciculturii, atat din cauza cantitatii mari de peste pe care o consuma zilnic un singur exemplar, cat si din cauza ca rupe plasele de pescuit, producand pagube semnificative. O colonie de cormorani poate devasta efectiv o amenajare piscicola.
Stiati ca
Numele cormoranilor provine din limba latina „Corvus marinus”- corb de mare, desi nu au nicio legatura cu familia corvidelor, ci fac parte din familia pelicanilor?Cormoranii se pot scufunda pana la 25 metri adancime si ating viteze impresionante atunci cand isi urmaresc prada?Pestele este inghitit intreg, intotdeauna cu capul inainte?In tarile asiatice, cormoranii sunt folositi la pescuit? Pescarii pun inele inguste de-a lungul gatului cormoranului, dupa care il lasa liber in apa sa prinda pesti. Din cauza inelului, pasarea nu poate sa inghita pestele. Intr-o singura zi, un cormoran bine dresat poate prinde pana la 100 de pesti.