Afișez toate cele 18 rezultate

Cormoranul mare

Phalacrocorax carbo

Cormoranul mare este, asa cum ii spune si numele, cea mai mare specie de cormorani din Romania.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Ai nevoie de ajutor?

Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne

Detalii

Este des intalnit pe tot cursul Dunarii, mai ales in zonele unde aceasta formeaza balti de revarsare. Cea mai mare concentratie de cormorani este intalnita in zona Deltei Dunarii.

Caracteristici

Penajul este negru stralucitor. Pe burta si pe piept, penele dese si marunte au reflexii albastrii metalice. In zona obrajilor si soldurilor apar zone cu pete albe. Pe spate si pe aripi, penele sunt bine diferentiate, asemenea solzilor.Ambii parteneri naparlesc in Decembrie si capata un penaj foarte frumos, dar care naparleste din nou in mijlocul verii.Ciocul este puternic, incovoiat, alb pe partea inferioara si negru pe partea superioara, cu nuante de galben spre baza. Varful este indoit in jos, ca un carlig.Orificiile nazale nu sunt vizibile, iar cavitatea nazala este aproape inexistenta. Aceste carasteristici impiedica apa sa patrunda in aparatul respirator atunci cand pasarea isi cufunda capul in apa.Ochii sunt verzi.Degetele mari √Ö≈∏i puternice sunt unite de o membrană interdigitală mai groasă decât la ra√Ö¬£e, gâ√Ö≈∏te sau pelicani.In zbor, cormoranul mare isi tine gatul intins, iar stolul este liniar sau in forma de V.Cormoranul mare este atat un bun inotator, cat si un foarte bun scufundator (poate sta sub apa pana la 70 de secunde). Cormoranii pescuiesc doar sub apa, unde isi urmaresc prada cu ochii deschisi si aripile strans lipite de trup.Lungime: aproximativ 80-100 cm.Anvergura aripilor: 130-160 cm.Greutate: 2-2.5 kg.Alimentatia cormoranului este formata aproape integral din peste, dar si mormoloci si alte neverterbrate acvatice. In perioada cresterii puilor, cormoranul vaneaza 2-3 kg de peste zilnic.

Comportament

Cormoranul mare este considerat o pasare extrem de daunatoare in domeniul pisciculturii, atat din cauza cantitatii mari de peste pe care o consuma zilnic un singur exemplar, cat si din cauza ca rupe plasele de pescuit, producand pagube semnificative. O colonie de cormorani poate devasta efectiv o amenajare piscicola.

Stiati ca

Numele cormoranilor provine din limba latina „Corvus marinus”- corb de mare, desi nu au nicio legatura cu familia corvidelor, ci fac parte din familia pelicanilor?Cormoranii se pot scufunda pana la 25 metri adancime si ating viteze impresionante atunci cand isi urmaresc prada?Pestele este inghitit intreg, intotdeauna cu capul inainte?In tarile asiatice, cormoranii sunt folositi la pescuit? Pescarii pun inele inguste de-a lungul gatului cormoranului, dupa care il lasa liber in apa sa prinda pesti. Din cauza inelului, pasarea nu poate sa inghita pestele. Intr-o singura zi, un cormoran bine dresat poate prinde pana la 100 de pesti.

Produse recomandate

-5%
Prețul inițial a fost: 1.250 lei.Prețul curent este: 1.190 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 1.750 lei.Prețul curent este: 1.600 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 2.590 lei.Prețul curent este: 2.300 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 2.240 lei.Prețul curent este: 2.090 lei. Compară
-12%
Prețul inițial a fost: 250 lei.Prețul curent este: 220 lei. Compară
-8%
Prețul inițial a fost: 1.950 lei.Prețul curent este: 1.790 lei. Compară