Indepartarea porcilor mistreti
In urma solicitarilor tot mai dese din partea clientilor www.sperietori.ro pentru oferirea unor solutii in indepartarea porcilor mistreti care produc pagube majore in culturile de porumb, echipa noastra a decis sa dedice un articol stramosului porcului domestic. Pe langa informatii de baza privind hrana, raspandire sau comportament, veti gasi prezentate in articol si cele mai eficiente sperietori impotriva porcilor mistreti.
Sa incepem mai intai cu o scurta prezentare a acestui mamifer, pentru cei mai putin familiarizati cu acest subiect. Porcul mistret este un mamifer salbatic omnivor, noctun, care, in Romania, se intalneste de la padurile din Delta si Lunca Dunarii, pana in desisurile Carpatilor. Este un animal extrem de adaptabil la habitatul care ii ofera resursele zilnice de hrana. Mirosul si auzul sunt cele mai dezvoltate simturi, vazul fiind cel mai slab, din cauza ochilor foarte mici. Are dentitia adaptata modului de hranire si este chiar si un bun innotator, dar numai fortat de circumstante. In ceea ce priveste dimensiunile, femelele masoara pana la 1.5 m lungime, iar masculii pana la 2 m. Au o inaltime de aproximativ 1 m, iar greutatea este cuprinsa in 120 – 150 kg la femele si 150 – 200 kg la masculi. In cazuri rare, masculii de mistret pot atinge si 300 kg.
Ca si habitat, porcii mistreti au nevoie de terenuri umede, cu apa stagnanta.
8% din alimentatia mistretului este de origine vegetala si se hraneste preponderent cu: radacini si tulpini subterane, fructe de padure, plante agricole, larve, rame, oua de pasari sau cadavre.
Din cauza consumului preferential de hrana, porcul mistret aduce prejudicii insemnate agriculturii si silviculturii. Daca in padure pagubele se refera doar la dezradacinarea puietilor si consumarea ghindei din semanaturile directe, pentru culturile agricole si pasuni, prezenta lui este distructiva (culturi de porumb, cartofi, ovaz, sfecla). Fie mananca hrana de la suprafata solului, o doboara la pamant sau o mananca de la inaltimea corpului.
Ciurzile fac cele mai mari stricaciuni si lasa urme evidente in spate, de la copite imprimate in pamant, la resturi de hrana amestecate cu pamant sau fecale si hrana consumata doar partial. Masculii solitari, in schimb, mananca precaut, fac cat mai putin zgomot si lasa cat mai putine urme vizibile.
In fiecare an, proprietarii de culturi agricole asista, sistematic, la distrugerea recoltelor de catre porcii mistreti. Daca primavara porcii sunt cei care rama in pamant si mananca boabele de porumb, la coacere se transforma in „hotii” culturii. Acesta este si motivul pentru care unele terenuri aflate in apropierea padurilor raman necultivate, ceea ce duce la scaderea vizibila a productivitatii si eficientei acestor terenuri. In fiecare an, porcii mistreti care cauta hrana in afara padurii distrug sute de hectare de culturi de porumb sau cartofi. Defrisarile masive din ultimii ani sunt cauza principala pentru care mistretii parasesc padurile. Din marturiile clientilor nostri, in anumite zone din tara, mistretii au parasit definitiv padurile si s-au instalat chiar in mijlocul campului, unde au hrana la indemana.
Metodele folosite de agricultori pentru tinerea la distanta a porcilor mistreti sunt din cele mai variate si, de cele mai multe ori, rudimentare si care necesita eforturi fizice. De la focuri aprinse noaptea (si care, evident, trebuiesc supravegheate si tinute sub control) la diferite sisteme improvizate pentru producerea de zgomot, toate se dovedesc ineficiente cand o turma de 15 – 20 sau chiar mai multi mistreti infometati ataca o cultura.
Cum societatea in care traim este in continua dezvoltare, si metodele pentru alungarea porcilor mistreti s-au diversificat si au evoluat, de la metodele rudimentare la cele moderne, pe care astazi vi le propune spre utilizare, cu o foarte mare eficacitate, www.sperietori.ro.
Tunurile sunt echipamente generatoare de explozii controlate si sunt folosite cu succes in intreaga lume ca si sperietori pentru animalele si pasarile daunatoare. Calitatea incontestabila a produselor, eficienta sporita a utilizarii acestor dispozitive anti animale si pasari, precum si inovatia constanta, sunt caracteristicile definitorii ale dispozitivelor recomandate de www.sperietori.ro
Concepute pentru a speria porci mistreti sau ursi,caprioare, iepuri, vulpi si toate celelalte specii de animale si pasari nedorite, tunurile ZON, de fabricatie olandeza, folosesc puterea exploziva a aprinderii gazului (butan, propan, GPL), pentru generearea de zgomote mai puternice decat impuscaturile.
Pentru consiliere privind alegerea celei mai bune metode de indepartare a daunatoarelor, nu ezitati sa ne contactati.