Stancuta
Corvus monedula
Stancuta este o pasare vioaie, sprintena, fiind cea mai mica specie dintre corvidele prezente pe teritoriul Romaniei.Citeste mai jos si afla mai multe informatii.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.
Ai nevoie de ajutor?
Vrei sa stii care este cel mai potrivit produs pentru problema ta?
Vrei să afli mai multe informatii despre produsele noastre?
Ai nevoie de informatii suplimentare?
Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne
Detalii
Stancuta nu se fereste de asezarile omenesti, in care cuibareste frecvent. Isi amplaseaza cuiburile in podurile si hornurile caselor, in scorburi, maluri surpate, stancarii, sub stresini sau chiar in interiorul stalpilor de curent electric confectionati din beton.
Caracteristici
Stancuta din Romania este o pasare sedentara, foarte frecventa si aproape tot atat de numeroasa precum cioara de semanatura, cu care adesea zboara in stol.Penaj: crestet, coada si aripi negre, partea posterioara a capului si ceafa sunt cenusii, partea ventrala cenusiu inchis.Glasul stancutei este modular, variat.Lungime: aproximativ 32-25 cm.Anvergura aripilor: aproximativ 54-58 cm.Greutate: aproximativ 170 grame.Alimentatie omnivora (regim alimentar variat).
Comportament
Intalnita si in zonele cu terenuri agricole, stancuta este o pasare pagubitoare. Din cauza alimentatiei omnivore, ea prada cuiburile altor pasari si strica culturile agricole de orz, ovaz, grau, dar si de legume sau diferite fructe.
Stiati ca
In salbaticie, durata de viata a unei stancute este de doar 4 ani?Stancuta poate invata cu usurinta sa imite cuvinte sau alte sunete? Stacutele sunt pasari volubile, care lasa impresia ca palavragesc mult intre ele si fac mereu mult zgomot.Ouale stancutelor sunt albastre, lucioase si cu puncte maro?In anumite culturi exista chiar si legende despre stancute? Spre exemplu, se spune ca o stancuta care sta pe turnul unei biserici prevesteste venirea ploii.