Afișez toate cele 8 rezultate

Rata salbatica mare

Anas platyrhynchos

Rata salbatica mare este cea mai raspnadita si cunoscuta specie de rate salbatice de pe teritoriul Romaniei. Citeste mai jos si afla mai multe informatii.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Ai nevoie de ajutor?

Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne

Detalii

Desi este o pasare migratoare, destul de des rata salbatica ramane si pe timpul iernii pe teritoriul tarii noastre si se aduna in grupuri destul de mari pe luciul apelor neinghetate.

Caracteristici

Corpul este usor alungit si are o forma hidrodinamica, iar mersul stangaci pe uscat.Penajul este unul compact, aspru, dar abundent. Penajul masculului este total diferit de cel al femelei. Masculul are gatul si capul verde inchis cu reflexii albastrui-metalice. Pe gat se poate observa si un guler de culoare alba. Spatele si abdomenul ratoiului sunt de culoare bruna-cenusie, iar coada este de culoare neagra, cu cateva pene albe in lateral. Femela are un colorit mai apropiat de cel al mediul de viata, culoare bruna-pestrita cu pete de culoare alba pe coada si aripi. Ciocul femelei este galben-cenusiu.Simturile ratei salbatice sunt bine dezvoltate. Vazul este binocular si are un camp vizual de aproape 360 grade. Auzul este la fel de bine dezvoltat.Picioarele ratoiului sunt de culoare portocalie.Ciocul lat este de culoare galbena, iar limba carnoasa.Ca semn distinctiv, pe langa culoarea penajului, masculul are cateva pene rasucite la coada.Rata salbatica este atat o buna zburatoare, cat si inotatoare.Habitat: rata salbatica este intalnita in zonele baltilor cu stuf sau al lacurilor cu apa si vegetatie, care ii ofera un mediu propice de hrana si adapost. Salciile scorburoase sunt folosite pentru cuibarit.Lungime: aprox 65 cm.Greutate: aprox 1.5 kg.Anvergura aripilor: 80-95 cm.Alimentatie: rata salbatica se hraneste, in mare parte, in apa, cu diverse plante acvatice de suprafata, cu melci, viermi sau insecte. Cand ajunge pe uscat, hrana este compusa din seminte, cereale si diferite plante.

Comportament

Stiati ca

Din rata salbatica mare se trage si rata domestica?Cand cauta hrana in apa, rata salbatica filtreaza malul cu ciocul, pastrand numai organismele acvatice? Ciocul formeaza un filtru care retine hrana si elimina apa si malul.Daca este luna plina, rata salbatica va sta toata noaptea in apa si se va balaci sau va cauta hrana? Ratele salbatice sunt active atat ziua, cat si pe timpul noptii.

MULTIMEDIA

Produse recomandate

Reduceri!
Reduceri!
Reduceri!