Afișez toate cele 17 rezultate

Prigoria

Merops apiaster

Prigoriile, albinareii sau mancatoarele de albine sunt pasari migratoare, cu un penaj viu colorat, raspandite in regiunile insorite cu arbori si arbusti din Europa, Africa de Nord si Africa de Sud. Toamna tarziu, progoriile migreaza spre zonele sudice si vestice ale Africii Centrale pentru a ierna.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Ai nevoie de ajutor?

Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne

Detalii

In Romania, prigoriile pot fi vazute pe intreg cuprinsul tarii, in carierele de piatra sau pe malurile lutoase, unde sapa galerii pentru a-si face cuibul.

Caracteristici

Penaj multicolor, usor de observat si greu de confundat. Partea dorsala este maroniu galbui pe centru si predominant verzui in partea inferioara. Pe crestetul capului penajul este maroniu, in zona ochilor apare o dunga neagra orizontala, iar gusa este galbena marginita de o banda neagra. Pe partea ventrala penajul este vernil, iar deasupra ciocului apare o zona deschisa, alb-galbuie. Pe partile laterale ale capului apar ochii mari, cu irisul de culoare maronie.Cioc lung, negru, subtire si usor incovoiat, gat alungit.Aripi lungi si ascutite, cu colorit in nuante de verde si maro la exterior si nuante de gri-cenusiu-galbui la interior. Marginile aripilor sunt negre, iar coada este verde maronie.Picioarele sunt scurte, subtiri, au degete mici si gheare ascutite.Lungime: aproximativ 28 cm.Anvergura aripilor: aproximativ 40 cm.Greutate: 50-70 grame.Prigoriile se hranesc, predominant, cu viespi si albine, dar si cu cosasi, lacuste, fluturi, gandaci si alte insecte.

Comportament

Cum albinele reprezinta hrana de baza a progoriilor si cum traiesc in stoluri, pagubele pe care le fac in stupine sunt semnificative. Apicultorii se lupta cu greu impotriva prigoriilor.Se spune ca atunci cand o prigorie gaseste un cuib de albine, nu pleaca de acolo pana nu le mananca pe toate.

Stiati ca

O singura prigorie poate consuma pana la 200 de insecte intr-o singura zi?Albinele sunt prinse de aripi de catre prigorii si duse intr-un loc unde prigoria se aseaza si o mananca in liniste?Prigoria este una dintre putinele pasari care se pot uita drept inainte cu ambii ochi, peste varful ciocului?Noaptea, progoriile dorm in siruri, una langa alta, cu corpul drept si capul tinut vertical in sus si nu in penajul de pe umar, cum obisnuiesc celelalte pasari?Poate va intereseaza si: Prigoria - dusmanul albinelor.

Produse recomandate

-5%
Prețul inițial a fost: 1.250 lei.Prețul curent este: 1.190 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 1.750 lei.Prețul curent este: 1.600 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 2.590 lei.Prețul curent este: 2.300 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 2.240 lei.Prețul curent este: 2.090 lei. Compară
-12%
Prețul inițial a fost: 250 lei.Prețul curent este: 220 lei. Compară
-8%
Prețul inițial a fost: 1.950 lei.Prețul curent este: 1.790 lei. Compară