Tantarul
Culicidae
Tantarii reprezinta o familie de insecte diptere din subordinul Nematocera. Tantarii sunt insecte omniprezente si se intalnesc de la tinuturile polare pana la tropice.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.
Ai nevoie de ajutor?
Vrei sa stii care este cel mai potrivit produs pentru problema ta?
Vrei să afli mai multe informatii despre produsele noastre?
Ai nevoie de informatii suplimentare?
Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne
Detalii
Tantarii reusesc sa supravietuiasca iernilor aspre sau anotimpurilor secetoase, in functie de habitat. La fel de ridicat este si gradul de proliferare, intrucat reusesc sa depuna ouale in toate tipurile de balti, de la ape foarte curate la ape extrem de poluate, de la baltile de pe strazi, pana la rauri si mari.
Caracteristici
Corpul este alcatuit din cap, torace si abdomen si are o constitutie fragila.Culoare: gri maroniu.Lungimea corpului: intre 3.5 – 5 mm.In torace sunt inserate 3 perechi de picioare subtiri si o pereche de aripi lungi si inguste.Aparatul bucal este format pentru intepat si supt. Trompa masculilor nu este construita pentru a intepa.In timpul unei mese, femela suge echivalentul greutatii ei in sange.Respiratie prin trahee.Tantarul se imprecheaza in 48 de ore de la stadiul de nimfa. Femelele se imperecheaza o singura data in cursul vietii, intrucat sunt capabile sa depoziteze sperma masculilor in saci aflati in interiorul corpului si sa fertilizeze singure urmatoarele serii de oua.Adultul de tantar depune ouale cand temperatura apei depaseste 10 °C (sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai). Dupa ce se hraneste o perioada cu sange, femela tantar depune intre 150 si 300 de oua, infasurate intr-un invelis lipicios. Noile generarii de tantari din primavara si vara se succed la fiecare 15-20 de zile, in functie de temperatura apei, iar dezvoltarea larvelor are loc numai in apele statatoare.
Comportament
Tantarii intra in categoria insectelor suparatoare si daunatoare igienei. Desi nu provoaca pagube alimentare sau materiale, tantarii devin suparatori din cauza zgomotului pe care il fac in timpul zborului si, cel mai adesea, pe timpul noptii. Femelele se hranesc cu sange la 2 - 3 zile, iar intepaturile au efecte neplacute, insa acestea depind de intensitatea reactiei alergice a fiecarei persoane.In zonele tropicale, tantarii reprezinta principalii transmitatori ai anumitor boli la oameni si animale, printre care: malaria, febra galbena, encefalita, filarioaza.Totusi, in Europa nu exista pericolul de transmitere a agentilor patogeni (virusi, bacterii) de catre tantari.
Stiati ca
Un tantar sanatos poate fi infestat atunci cand se hraneste de la o persoana purtatoare a unei infectii sau a unui parazit?Motivul pentru care femela de tantar inteapa este faptul ca, pentru producerea oualelor, are nevoie de un aport ridicat de substante proteice?Femela de tantar are organe senzoriale puternice, care detecteaza mirosul corporal, caldura sau umiditatea emnate de organisme?
MULTIMEDIA