Afișez singurul rezultat

Paianjenul

Ordinul Araneae (paianjeni) este cel mai numeros ordin de arahnide si cuprinde peste 40.000 de specii.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Ai nevoie de ajutor?

Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne

Detalii

Paianjenii se intalnesc pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. Paianjenii prefera regiunile tropicale, padurile, pesterile, regiunile alpine, asezarile umane si chiar bazinele acvative (in functie de specie).

Caracteristici

    Diferenta majora dintre animale si paianjeni este data de constructia plasei de matase, utilizata pentru vanat.Spre deosebire de insecte, paianjenii au corpul divizat in doua regiuni: prosoma si opistosoma (sau abdomen).Paianjenii respira prin plamani.Cei mai multi paianjeni au 8 ochi, insa exista si specii care au 12 ochi. Cei mai multi ochi ii ajuta doar sa faca diferenta intre lumina si intuneric, in timp ce o mica parte asigura vederea.Desi aproape toate speciile de paianjeni sunt veninoase, rolul veninului este acela de a-si paraliza prada, nu de a rani oamenii, spre exemplu. Totusi, 25 de specii de paianjeni au venin care ii poate afecta si pe oameni.Majoritatea speciilor de paianjeni sunt „canibale”. Cel mai adesea, femelele isi mananca partenerii chiar in timpul ritualului de imperechere.Speciile de paianjeni care vaneaza in mod activ si nu construiesc panze, au smocuri dense de par fin intre ghearele din varful picioarelor. Aceste smocuri se ramifica in peste 1000 de fire si mai subtiri, fire care le permit sa urce pe suprafete verticale si plane.Majoritatea speciilor de paianjeni sunt carnivore si vaneaza diferite insecte, cel mai adesea prinzandu-le in capcana plasei tesute.Desi toate speciile de paianjeni produc matase, nu poate o folosesc pentru a construi panze.

Comportament

Paianjenii sunt unele dintre cele mai intalnite insecte din locuintele oamenilor si printre cele mai greu de eliminat. Dupa ce patrund intr-o locuinta, paianjenii se adapostesc in locuri greu accesibile: fisuri, crapaturi sau in zonele cu umiditate ridicata (baie sau bucatarie).Muscaturile paianjenilor pot provoca iritatii si umflaturi ale pielii, reactii alergice severe sau, in anumite cazuri, chiar moartea.

Stiati ca

    Cea mai mica specie de paianjeni este Patu digua si masoara doar 0.37 mm?Cei mai cunoscuti si veninosi paianjeni sunt vaduva neagra si paianjenul pustnic maro, ale caror muscaturi au provocat numeroase morti in ultimele decenii?In unele culturi, paianjenii sunt vazuti ca delicatese culinare?Matasea de paianjen este considerata a fi cel mai puternic material existent pe Pamant si, mai ales, produs natural? Oamenii de stiinta inca nu au reusit sa copieze structura acesteia si sa realizeze un material similar.

MULTIMEDIA

Produse recomandate