Afișez toate cele 2 rezultate

Musca de casa

Musca domestica

Musca de casa este una dintre cele mai raspandite insecte de pe glob, fiind prezenta aproape oriunde.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Ai nevoie de ajutor?

Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne

Detalii

Musca de casa este cea mai raspandita specie din ordinul Diptera si reprezinta 91% din totalul mustelor care intra in casele oamenilor.

Caracteristici

    Lungimea adultilor este de 8 – 12 mm.Femelele de musca sunt putin mai mari decat masculii.Toracele este de culoare gri, cu 4 linii negre longitudinale (semne distinctive).Capul este bine separat de torace prin gatul subtire si mobil.Intregul corp este acoperit de un strat de puf, cu rol de protectie.Musca zboara cu o singura pereche de aripi bine dezvoltate si transparente.Fiecare picior se termina cu doua gheare si doua pernite lipicioase.Mustele isi depun ouale in aproape orice material organic cald, de la materii fecale, lesurile animalelor, pana la vegetatia in putrefactie. Toate acestea reprezinta medii excelente de inmultire.Musca de casa traieste intre 15 si 25 de zile si poate depune cate 500 de oua la intervale cuprinse intre 4 si 20 de zile.Mustele se hranesc cu materii organice si cu materii in curs de descompunere.Regurgitarea face parte din procesul de hranire al mustelor, pentru ca acestea nu pot sa consume hrana solida (mai intai dizolva hrana cu sucuri gastrice).

Comportament

In timpul hranirii, mustele se contamineaza cu virusi, bacterii, oua de viermi, paraziti, care pot sa supravietuiasca zile intregi in sau pe corpul lor. Ajunse in contact cu hrana consumata de oameni, mustele infesteaza hrana cu agentii patogeni pe care ii poarta, prin simplu contact, prin defecare sau, cel mai adesea, prin regurgitare. Printre agentii patogeni transmisi de muste, se numara: viermii paraziti, salmonela, antrax, meningita aseptica, tuberculoza, conjunctivita, hepatita A, poliomielita.

Stiati ca

    Aripile unei muste bat, in medie, de 200 de ori pe minut si se opresc imediat ce musca aterizeaza?Nicio specie de muste nu are dinti sau orice alt organ care sa permita masticarea hranei solide?Masculii mustei de fructe consuma alcool din fructe sau legume cand sunt privati de actul imperecherii?O musca poate zbura pana la 8 km?

MULTIMEDIA

Produse recomandate