Afișez toate cele 2 rezultate

Molia

Molia este o insecta care face parte din ordinul Lepidoptera si este apropiata fluturelui. Moliile detin majoritatea acestui ordin, in intreaga lume existand aproximativ 160.000 de specii (de aproape zece ori mai mult decat numarul speciilor de fluturi). Cea mai mare parte a moliilor sunt specii nocturne.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Ai nevoie de ajutor?

Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne

Detalii

Printre cele mai intalnite specii de molii, se numara: Molia grânelor (Ephestia elutella), Molia fructelor exotice (Ephestia cautella), Molia cenu√Ö≈∏ie a făinii (Ephestia kuehniella), Molia indiană a făinii ( Plodia interpunctella), Molia orezului (Corcyra cephalonica), Molia semin√Ö¬£elor (molia maronie de casă - Hofmannophila pseudospretella), Molia domestică cu capul alb (Endrosis sarcitrella), Molia de haine (Tineola bisselliella).

Caracteristici

    Corp alungit si aripi mai scurte decat ale fluturilor.Masculii adulti au o lungime medie cuprinsa intre 6 si 10 mm, iar femelele intre 7 si 13 mm.Diferite nuante de culori, in functie de specie: maro deschis, crem, maro-roscat, maro (culoarea de baza este maro).Moliile au aripile anterioare si posterioare impartite in 6 segmente separate. La unele specii de molii, femelele nu zboara, intrucat fie au aripile prea mici, fie nu au deloc.Anumite specii de molii, in special cele care traiasc pe diverse insule, au aripile atat de mici, incat nu pot zbura si trebuie sa sara ca sa se deplaseze.Dupa imperechere, femela depune sute de oua intr-un loc sigur. Apoi, urmeaza cursul ou – larva – nimfa - adult. Ouale eclozeaza in 14 zile si trec la stadiul de larva, larva care se dezvolta in faze (aproximativ 1 luna). Larvele au, in general, 8 perechi de membre. Dupa stadiul de larva, insecta nu mai mananca si cauta un loc pentru a se fixa (in vegetatia din jur). Capata o forma ovala si, in perioada de nimfa, nu se misca si nu se hraneste. Daca depaseste toate aceste etape, dupa 2 saptamani in stadiul de nimfa, se transforma in adult.Insecta erbivora. Hrana este compusa din diferite specii de plante dicotiledonate, aproape toate tipurile de fructe, plante ornamentale, legume etc. O alta sursa de hrana o reprezinta fibrele naturale, in special cele din lana, care se regasesc in obiecte vestimentare sau decorative.

Comportament

Molia, in forma de larva, provoaca daune semnificative frunzelor si fructelor. Larvele pot provoca, de asemenea, pagube produselor depozitate, intrucat se hranesc cu acestea sau le contamineaza cu excremente sau panza de matase. Panzele larvelor ating uneori dimensiuni ce pot crea probleme in diferite domenii precum: industria fructelor uscate, industria de panificatie, depozite sau magazine. Diferite specii contamineaza cerealele, fructele, nucile decojite, pestele, mirodeniile sau tutunul. Molia de haine este atrasa de produsele de origine animala, precum blanurile, pieile sau lana. In acest caz, molia smulge fibrele si distruge mai mult material decat consuma.

Stiati ca

    Cea mai mare molie are o anvergura a aripilor de peste 300 mm, de peste 100 de ori marimea celor mai mici molii inelare, a caror anvergura este sub 3 mm?Specia Agrotis Infusa repezinta o sursa importanta de hrana pentru indigenii australieni?La unele specii de molii urechile sunt localizate pe abdomen?

MULTIMEDIA

Produse recomandate