Afișez singurul rezultat

Capusa

Ixodes ricinus

Insecte parazite, capusele se gasesc, cel mai adesea, pe tegumentele mamiferelor, pe blana animalelor sau pe pielea pasarilor si reptilelor.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Ai nevoie de ajutor?

Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne

Detalii

Capusele sunt cei mai mari acarieni, cu o lungime cuprinsa intre 2 si 30 mm, in functie de specie si de stadiul de viata. In Romania se intalnesc 27 de specii de capuse, insa cea mai raspandita specie este Ixodes ricinus sau capusa comuna.

Caracteristici

    Capusele au corpul acarian tipic, turtit dorso-ventral.Capusele tinere au 3 perechi de picioare, iar cele mature 4 perechi.Desi dimensiunile capuselor sunt foarte mici, sunt vizibile cu ochiul liber.Masculii de capuse sunt negri, iar femelele negre cu abdomenul rosu.Spre deosebire de insecte, capusele nu au cap, antene, torace sau abdomen.Capusele sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdei).Maxilele aparatului bucal sunt adaptate pentru supt si intepat.Dupa o perioada de hranire intensiva, femelele depun in pamant intre 1000 si 3000 de oua.Daca nu sunt indepartate, capusele traiesc pe o singura gazda timp de cateva zile.Capusele se intalnesc, cel mai adesea, in zonele cu sol umbrit, umed si cel mai adesea se prind de iarba inalta, de tufisuri, arbusti sau de crengile joase ale copacilor.

Comportament

O parte dintre speciile de capuse nu transmit boli si nici nu deternima probleme grave de sanatate gazdei. Alte specii, insa, reprezinta vectorul principal al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.Capusele pot ciupi orice zona a corpului, insa prefera: zona din spatele urechilor, partea din spate a gatului, subratul, zona inghinala si zona din spatele genunchilor. In locul intepaturii, dupa ce capusa a fost indepartata sau a cazut, pot aparea reactii alergice la saliva capusei sau leziuni urticariene. Daca se transmit la oameni agentii patogeni ai bolii Lyme, acestia se pot imbolnavi foarte usor.

Stiati ca

    Dupa ce se hranesc cu sange, femelele de capusa pot ajunge la o greutate de 500 de ori mai mare decat cea initiala?Paratarsotomus macropalpis, o căpusă din California, se deplasează cu o viteză uimitoare având în vedere dimensiunea ei? în doar o secundă, parcurge o distan√Ö¬£ă echivalentă cu de 322 de ori lungimea corpului său.

MULTIMEDIA

Produse recomandate