Afișez toate cele 3 rezultate

Sobolanul cenusiu

Rattus norvegicus

Specie originara din Asia de Est, sobolanul cenusiu este intalnit acum in toata lumea. Vapoarele au reprezentat mijlocul lor de transport pana in cele mai indepartate colturi ale lumii.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Ai nevoie de ajutor?

Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne

Detalii

Sobolanul cenusiu este un animal sociabil, adaptabil si chiar inteligent.

Caracteristici

    Lungime cumulata (cap si trunchi): 21 – 28 cm.Lungimea cozii: 17 – 25 cm.Greutate cuprinsa intre 250 si 50 grame.Partea superioara si lateralele corpului sunt de culoare maro – cenusiu, iar abdomenul este gri albicios.Coada este complet acoperita de solzi in forma de inele.Animal activ proponderent seara si noaptea, care traieste in grupuri de 50 – 250 de indivizi. Cel mai adesea, grupurile sunt formate dintr-un mascul si multe femele, adulte si pui.Sobolanii se inmultesc pe tot parcursul anului, iar femela naste de 2 pana la 7 ori pe an cate 6 – 10 pui.Alimentatie variata: seminte, fructe, oua de pasari, carne stricata , cadavre de animale, mamifere mici.

Comportament

Intalniti atat la sate, cat si in cele mai mari orase, sobolanii stau in pivnite, depozite, grajduri, conducte, diferite spatii de depozitare a gunoaielor si in orice alte locuri unde gasesc hrana si adapost. Astfel, sobolanul cenusiu este un daunator tipic pentru provizii, materiale si igiena.Intrucat consuma alimente variate, le contamineaza cu secretii, urina si excremente. Pe langa contaminare, sobolanii rod mobila, cabluri, usi, plastic etc.Sobolanii cenusii sunt purtatori a numeroase boli infectioase, ce se pot transmite cu usurinta la oameni si animale, printre care: purici, virusii febrei Lassa, virusi Lyssa (agenti patogeni ai rabiei), Salmonella, trichina si alti ecto si endoparaziti.

Stiati ca

    Membrii unui grup de sobolani se recunosc dupa mirosul specific doar acelui grup?Membrii unui grup manifesta un puternic comportament teritorial, iar sobolanii care nu apartin unui grup sunt alungati sau chiar omorati?Speranta de viata a unui sobolan este de 4 ani? Sobolanii ajung la aceasta varsta destul de rar, doar daca traiesc in natura.

MULTIMEDIA

Produse recomandate