Iepurele de camp
Lepus europaeus
Iepurele este un mamifer rozator de talie medie, care se intalneste in aproape toate tipurile de biotop, de la campiile vaste pana in golul alpin.Citeste mai jos si afla mai multe informatii.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.
Ai nevoie de ajutor?
Vrei sa stii care este cel mai potrivit produs pentru problema ta?
Vrei să afli mai multe informatii despre produsele noastre?
Ai nevoie de informatii suplimentare?
Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne
Detalii
Iepurele de camp prefera, totusi, terenurile agricole din zonele de campie, coline si dealuri joase si evita locurile mlastinoase, cu apa stagnanta.
Caracteristici
Animal cu activitate preponderent nocturna.Lungime: aproximativ 47-56 cm, coada de 8-9 cm, urechi de 12-17 cm.Greutate: 3.5-4 kg.Trupul iepurelui de camp este prelungit, turtit lateral, iar buzele sunt carnoase si mobile.Urechile sunt lungi, sub forma de cornet, codita scurta si ridicata, iar ochii mari si bulbucati.Mustati lungi si tepoase.Picioarele posterioare sunt lungi, cu 5 degete, iar cele anterioare sunt scurte, cu 4 degete si talpi acoperite cu par.Coloritul variaza de la galben- cafeniu cu fire de par suriu pe spate, pana la alburiu pe abdomen si alb curat in zona inferioara a cozii. Varfurile urechilor sunt negre. In general, culoarea face iepurele confundabil cu terenul acoperit de ierburi si frunze uscate, in care se ascunde.Auzul este cel mai dezvoltat simt, mirosul mediocru, iar vazul slab (distinge usor doar obiectele in miscare si pe cele care contrasteaza puternic cu habitatul).Alimentatie: difera in functie de sezon. De toamna pana primavara consuma ierburi uscate, lujeri si coaja de specii lemnoase, fructe, ierburi si fructe suculente. Daca hrana devine deficitara, se retrage in paduri si poate ajunge chiar si in localitati, unde patrunde cu usurinta in gradinile oamenilor. Se hraneste si cu fanuri naturale, lucerna, trifoi sau ovaz, dar si alte furaje.
Comportament
In agricultura, iepurele de camp poate produce pagube semnificative prin roaderea cojii pomilor fructiferi tineri, a pepenilor, sfeclei, morcovilor etc. Roaderea lujerilor, precum si a cojii de arbori si arbusti tineri, poate aduce pagube vizibile si in silvicultura.
Stiati ca
Iepurele ranit si prins scoate un sunet asemanator plansetului de copil?Iepurele traieste prin excelenta in singuratate? Iepuroaicele pazesc puii doar 2 saptamani, cat dureaza alaptarea.
MULTIMEDIA