Afișez toate cele 9 rezultate

Cartita

Talpa europaea

Cartita este un mamifer insectivor, bine adaptat la viata subterana. Cartita sapa in pamant galerii care formeaza o retea complicata si toate galeriile converg catre un culcus central. Pamantul din galerii este scos la suprafata, unde formeaza musuroaiele caracteristice. Citeste mai jos si afla mai multe informatii.
Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Ai nevoie de ajutor?

Avem experienta. Suntem gata sa te ajutam.
Contacteaza-ne

Detalii

Cartita traieste in zonele cu sol bogat in humus: in padurile de foioase, de-a lungul raurilor sau mlastinilor, in zona de ses, in zonele cu terenuri cultivate, dar si in zonele cu dune nisipoase, fixate.

Caracteristici

    Corpul cartitei este cilindric, iar blana neagra si catifelata.Membrele anterioare sunt scurte, cu gheare puternice, adaptate sapatului.Capul are forma conica, cu bot alungit si ochi foarte mici.Pavilionul urechilor lipseste.Cartita are atat mirosul, cat si auzul, foarte bine dezvoltate.Lungime: 11.5-16 cm (cap + trunchi).Greutate: aproximativ 50-100 grame.Alimentatie: rame (peste 90% din componenta hranei), insecte adulte si larve, moluste terestre, miriapode si furnici. Anii de invazie a larvelor de carabusi sunt ani de belsug pentru cartite.Cartitele au metabolismul intens si, din cauza gradului redus de calorii al hranei, acestea mananca mult si tot timpul sunt stapanite de nevoie de mancare.

Comportament

In mod normal, pe un hectar de teren se gasesc intre 7 si 12 cartite. In cazul in care proprietatea este adiacenta campurilor sau terenurilor impadurite, un numar mult mai mare de cartite pot fi prezente in trecere.Musuroaiele caracteristice transforma cartita intr-un animal deranjant, chiar daunator in anumite situatii: de la musuroaie scoase in mijlocul gazonului, la dislocarea radacinilor firave ale plantelor si pana la afectarea grava a diverselor tipuri de culturi.

Stiati ca

    Cartita are nevoie, in 24 de ore, de o cantitate de hrana de 3-4 ori mai mare decat greutatea ei corporala?Fara hrana, cartita moare de inanitie in doar 8-12 ore?Invinsul competitiilor crancene care se dau intre masculi in perioada de imperechere este mancat de invingator? Astfel, cartitele sunt familiarizate cu canibalismul.Cartitele sapa tuneluri cu o viteza de 6 metri/ora?Cartitele sapa tuneluri constant si pot crea zeci de galerii subterane? Pe unele dintre acestea nu le folosesc decat o singura data, dupa care le abandoneaza.

MULTIMEDIA

Produse recomandate

-5%
Prețul inițial a fost: 1.250 lei.Prețul curent este: 1.190 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 1.750 lei.Prețul curent este: 1.600 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 2.590 lei.Prețul curent este: 2.300 lei. Compară
Reduceri!
De la: Prețul inițial a fost: 2.240 lei.Prețul curent este: 2.090 lei. Compară
-6%
Prețul inițial a fost: 245 lei.Prețul curent este: 230 lei. Compară