Ani si ani de cercetari si generatii de specialisti in cele mai diverse domenii au dus la descoperirea a nenumarate lucruri interesante despre pasarea care poate fi numita, fara exagerare se pare, „Maestra supravietuirii in lumea pasarilor”.
In prezent, familia Corvidelor, din care fac parte ciorile, numara peste 120 de specii raspandite in intreaga lume, cu exceptia Antarcticii. In Romania se intalnesc 8 specii de corvide si anume: Gaita (Garrulus glandarius glandarius), Alunarul (Nucifraga caryocatactes), Cotofana (Pica pica), Cioara de semanatura (Corvus frugilegus), Cioara neagra (Corvus corone corone), Cioara griva (Corvus corone cornix), Stancuta (Corvus monedula) si Corbul (Corvus corax). Cele mai des intalnite corvide din Romania sunt cotofenele si ciorile grive, iar cele mai rare sunt alunarii si corbii.
Stiati ca ciorile se intalnesc in toate arealele si nisele ecologice, de la gheturi polare, la paduri de toate tipurile, campii, zone agricole, munti, desert, pana la zonele populate de oameni? Se pare chiar ca zonele locuite de oameni sunt preferatele ciorilor, mai ales datorita surselor bogate de hrana.
Ciorile sunt unele dintre cele mai putin mofturoase pasari si mananca orice, inclusiv gunoaie sau hoituri.
Ciorile sunt pasari extrem de sociabile si clocesc in colonii care pot ajunge chiar si la mii de exemplare. Spre exemplu, in Scotia a fost descoperita o colonie de ciori compusa din peste 65.000 de exemplare.
Stiati ca proportia dintre creier si volumul corporal la ciori este cea mai mare in randul tuturor speciilor de pasari? Singura vietuitoare care are proportia creier/volum corporal mai mare decat a ciorii este chiar… Omul!!!
In urma unui studiu efectuat in anul 2005 de catre o echipa de cercetatori germani, acestia au descoperit mai putine toxine si compusi reziduali in carnea de cioara, decat in carnea de porc. Astfel, carnea de cioara este mai sanatoasa decat carnea de porc. In anumite restaurante exclusiviste din lume, carnea de cioara este o adevarata delicatesa, iar preturile unui astfel de preparat sunt cu adevarat exorbitante!!!
Numarul ciorilor din Romania s-a marit foarte mult in ultimii ani, devenind un factor de dezechilibru ecologic. Cauza este impuscarea sau combaterea irationala chiar a dusmanilor naturali ai ciorilor: ulii porumbari, soimii calatori, acvilele si bufnitele mari. In lipsa acestor adversari redutabili, ciorile se inmultesc fara probleme, fapt care duce la provocarea de pagube considerab
Cioara si inteligenta ei impresionanta.
Multitudinea de teste si experimente realizate de-a lungul anilor a dus la o singura concluzie: ciorile sunt cele mai inteligente vietuitoare de pe planeta dupa oameni si ocupa locul 2, la egalitate cu delfinii si cimpanzeii.
Cercetatorii Universitatii Auckland din Noua Zeelanda au descoperit ca ciorile pot sa foloseasca pana la 3 unelte diferite ca sa ajunga la hrana dorita, fapt care, pe langa alte descoperiri, le transforma in cele mai inteligente pasari din lume. Se pare ca ciorile sunt capabile sa lege singure sfori de diferite bete sau folosesc bete de diferite lungimi pentru a fura bucati de hrana la care nu ajung direct.
Ciorile au demonstrat aceeasi inteligenta atat in experimentele aplicate in captivitate, cat si in salbaticie.
Totodata, tinute sub observatie, s-a descoperit faptul ca ciorile folosesc diferite unelte nu doar pentru a-si procura hrana, dar si pentru a investiga diferite obiecte noi, care pot constitui un pericol. Ornitologii din cadrul Universitatii Oxford au facut urmatorul experiment: au prezentat unui grup de ciori mai multe obiecte pe care au considerat ca respectivele pasari nu le-au mai vazut, printre care: un sarpe de jucarie din cauciuc, un LED aprins, un far de bicicleta si o galeata cu vopsea. Desi nu au manifestat frica la vederea obiectelor, ciorile au fost extrem de precaute si au folosit bete sau bucati de carton pentru a intra in contact si a investiga noile obiecte.
Un alt experiment realizat intr-un laborator de specialitate intareste premiza ca ciorile sunt cu adevarat pasari inteligente. Ciorilor le-au fost puse la dispozitie tuburi lungi din plastic, care aveau pe fund atat apa, cat si un vierme „delicios”. Ciorile s-au folosit de pietrele oferite si le-au aruncat pe rand in tub, reusind astfel sa aduca viermele la un nivel la care ciocurile lor sa il poate insfaca.
Cateva curiozitati despre corbi:
Corbii sunt singurele pasari care se joaca si fac „glume”. Sunt singurele vietuitoare, in afara de om, care aleg sa se drogheze in cautarea expresa a starilor euforice. Cercetatorii au fost socati sa descopere ca inteligentele pasari practica pe scara larga myrmecomania (din grecescul “myrmex” – furnica si “mania” – obsesie). Corbii se aseaza pe musuroaiele de furnici cu aripile si coada deschise. In prima faza, corbul lasa furnicile sa-i invadeze penajul, zdrobind cateva printre pene. Odata acoperit de furnici furioase, corbul incepe sa execute un dans bizar, contorsionandu-se, cu capul intotdeauna ridicat si penele umflate. Ciocul sau este plin de saliva, iar pasarea are o mimica extaziata. Dupa circa 30 de minute, corbul isi revine se scutura de furnici, se imbaiaza si zboara relaxat. Cercetatorii banuiesc ca acidul formic eliberat de furnicile muribunde creeaza corbului o stare de euforie.
Corbii sunt singurele pasari care nu se tem de furtunile puternice. Cand se starneste o astfel de furtuna si celelalte pasari stau ascunse, corbii sunt singurii care au curajul sa zboare, jucandu-se fara griji in vantul puternic, dandu-se peste cap si executand manevre acrobatice de zbor.
Corbii pot fi invatati cu usurinta sa numere.