O unealtă importantă pentru unii sau un gadget interesant pentru alții, un binoclu bun cu siguranță pune lucrurile într-o perspectivă nouă. Totuși, dacă ai încercat vreodată să apropii mult ceva aflat la distanță, mai ales un lucru în mișcare, ai remarcat cât de greu îți este să păstrezi subiectul în focus.
Și cea mai sigură mână tremură un pic, iar vibrația este amplificată de factorul de mărire, dar și de mișcarea de panoramare (mișcare laterală). Aici intervine cu succes un sistem bun de stabilizare, fie electronic, fie bazat pe giroscoape, fie printr-o combinație între cele două.
Un binoclu cu stabilizare bun va costa, desigur, mai mult ca unul fără stabilizare, dar pentru cei care iau în serios interacțiunea lor cu natura și observarea păsărilor, animalelor, astrelor sau evenimentelor sportive diferența merită din plin.
Iată avantajele:
- mărire cu imagine stabilă, clară;
- confortabil în operare, spre deosebire de binoclurile nestabilizate care, din cauza imaginilor mărite cu tremurături, obosesc rapid ochii;
- elimină nevoia unui trepied, care e incomod în călătorii și presupune ca și binoclul folosit să dispună de un soclu special.
Stabilizarea e foarte utilă la orice nivel de mărire, dar devine esențială în cazul binoclurilor mai puternice. Noi vom menționa mai jos câteva binocluri cu stabilizare de imagine foarte bune, care dincolo de un sistem de stabilizare excelent, propun și optică de calitate pentru o imagine clară, luminoasă. Au o construcție generală solidă, fiind practice și fiabile.
În general, când căutăm un binoclu cu stabilizare de imagine, ne uităm după indicativul IS care este inclus deseori în denumirea modelului. Altă informație utilă care este inclusă în denumire este una de tipul 10×42 (10×30, 8×20 etc.). Prima cifră indică factorul de mărire, adică 10x înseamnă că binoclul respectiv apropie de zece ori. A doua cifră face referire la diametrul lentilei în milimetri (30 mm, 42 mm etc.) – cu cât lentila este mai mare, cu atât imaginea va fi mai luminoasă (mai utilă în diverse condiții de luminozitate externă). Câmpul vizual aparent depinde și el de dimensiunea lentilelor, dar și de alte caracteristici constructive.
În general, un factor de apropiere mare și lentile luminoase (mari) presupun și creșterea în dimensiuni și greutate a unui binoclu cu stabilizare. Noi ne-am oprit aici la câteva modele practice din gama Canon, modele adresate celor care fac excursii și urmăresc animale și păsări, precum și celor care urmăresc evenimente sportive, competiții de yachting sau demonstrații aviatice.
Binoclu cu stabilizare Canon 10x42L IS WP
- Model de top, premium, profesional, polivalent; ideal pentru utilizatori profesioniști, dar și pentru călătorii recreative și observări în natură sau la evenimente sportive, indiferent de condițiile meteo, inclusiv pe înserat.
- Este un binoclu de calitate premium, cu elemente optice din seria L – luminoase, și stabilizator optic de imagini. Are o construcție solidă, este impermeabil, cu tratament anti-aburire.
- Elementele optice sunt realizate din sticlă cu dispersie ultrascăzută (UD) și au straturi Super Spectra pentru o vizualizare deosebit de clară.
- Lentilele de 42 mm și pupilele de ieșire de 4,2 mm permit un câmp vizual larg (59,2°) și luminos, ansamblul optic permițând folosirea acestui binoclu chiar și în condiții de luminozitate slabă, pe înserat, sau pe vreme rea.
- De stabilizare se ocupă un sistem cu giroscoape, microprocesor și prisma Vari-Angle care se deplasează pentru a corecta unghiul de refracție pentru lumina primită.
Sistemul de stabilizare este gândit pentru a corecta o gamă variată de tremurături, fie cele ale mâinii, fie cele rezultate dintr-o deplasare în vehicule rutiere sau ambarcațiuni. - Focalizarea se face la 16 mm în spatele obiectivului, lucru care permite folosirea și pentru purtătorii de ochelari de soare sau de ochelari de vedere.
- Are rame extensibile din cauciuc și un inel de reglare uniformă a focalizării, pentru control ușor și operare confortabilă, cu oricare dintre mâini.
Factor de mărire: 10x
Diametru lentilă obiectiv: 42 mm
Diametru pupilă de ieșire: 4,2 mm
Câmp vizual la 1000 m: 114 m
Câmp vizual aparent: 59,2°
Distanță de focalizare minimă: 2,5 m
Focalizare în spatele ocularului: 16 mm
Baterii necesare: da, 2xAA
Greutate: 660 g
Dimensiuni: 8,5×13,7×17,6 cm
Pentru specificații complete și mai multe detalii despre acest binoclu Canon 10x42L IS WP accesează linkul către magazinul nostru:
https://www.sperietori.ro/produs/binoclu-canon-10x42l-is-wp/
Binoclu cu stabilizare Canon 10×30 IS II
- Model de calitate, entry-level în gama Canon; ideal pentru călătorii, observări în natură și la evenimente sportive.
- Elemente optice de mare precizie, cu distorsiune scăzută și redare corectă a culorilor; vizualizare vie, cu contrast ridicat;
- Exterior cu nivel de reflexie redus și capac frontal cu luciu redus;
- Construcție echilibrată, cu inel de reglare și buton de control amplasate convenabil;
- Tratament Super Spectra, pentru protecția lentilei.
- Sistem de stabilizare cu prismă Porro II care elimină rapid și precis numeroase tipuri diferite de tremur și mișcare, inclusiv cel introdus la panoramare dintr-un vehicul în mișcare.
Factor de mărire: 10x
Diametru lentilă obiectiv: 30 mm
Diametru pupilă de ieșire: 3,0 mm
Câmp vizual la 1000 m: 105 m
Câmp vizual aparent: 55,3°
Distanță de focalizare minimă: 4,2 m
Focalizare în spatele ocularului: 14,5 mm
Baterii necesare: da, 2xAA
Greutate: 600 g
Dimensiuni: 7,0×12,7×15,0 cm
Pentru specificații complete și mai multe detalii despre acest binoclu Canon 10×30 IS II accesează linkul către magazin:
https://www.sperietori.ro/produs/binoclu-canon-10×30-is-ii/
Notă: Există și un model inferior: Canon 8×20 IS. Este un binoclu mai compact și mai ușor, cu factor de mărire mai mic și lentile cu diametru redus – optimizat pentru portabilitate, dar ideal doar pentru condiții bune de luminozitate și vreme bună.
Binoclurile cu stabilizare produse de Canon au recenzii excelente
Aceste binocluri cu stabilizare de imagine produse de Canon sunt apreciate de profesioniști și de amatorii care caută produse de calitate. Totodată le vei găsi mereu menționate în topurile celor mai bune binocluri cu stabilizare realizate de reviste sau site-uri de specialitate. Amintim câteva:
Ddigital Camera World
https://www.digitalcameraworld.com/buying-guides/best-image-stabilized-binoculars
Pop Photo
https://www.popphoto.com/gear-reviews/best-image-stabilized-binoculars/
Optics Mag
https://opticsmag.com/image-stabilized-binoculars/
World Birds
https://worldbirds.com/image-stabilized-binoculars/
Ozon Company comercializează binocluri Canon. Pentru a vedea o parte din gama de produse, poți vizita secțiunea dedicată de pe site-ul sperietori.ro, aici.
Importăm și comercializăm în România utilaje și echipamente pentru agricultură, acvacultură, piscicultură și întreținerea vegetației pe apă sau pe uscat (acostamente, taluzuri, diguri, canale, parcuri, alei etc.), disponibile pe ozoncompany.ro, precum și o gamă variată de sperietori și sisteme nonletale pentru îndepartarea păsărilor și animalelor sălbatice dăunătoare culturilor agricole, disponibile pe sperietori.ro.
Reprezentăm companii renumite pentru eficiență și fiabilitate. Ne adresăm atât utilizatorilor individuali și firmelor mici, cât și companiilor mari sau instituțiilor publice. Atuurile noastre sunt produsele de excepție, precum și seriozitatea cu care abordăm prezentarea, vânzarea și serviciile post-vânzare.