Echipamente pentru indepartarea daunatoarelor

Porumbelul, simbolul pacii si al sperantei sau o pasare daunatoare si deranjanta?

11.09.2015

Pasarile, indiferent de specie, devin cu adevarat problematice atunci cand gasesc o cale de acces intr-o cladire. Fie ca sunt in cautare de hrana, de adapost sau pentru a-si face cuibul, pasarile deranjeaza, in primul rand, vizual, dar creeaza si probleme de sanatate in zona afectata.

Prezenta pasarilor salbatice in diferite cladiri provoca pagube materiale, duce la cresterea riscului de infectie, dar si la aparitia unor anumite specii de insecte care dauneaza produselor textile. Insa, principala si cea mai vizibila problema este data de excrementele de pasare.

Principalii factori din care rezulta ca o cladire are probleme cu pasarile sunt: excrementele, cuiburile, diferite insecte (muste sau purici) si mirosuri persistente, neplacute.

Porumbelul este una dintre cele mai intalnite specii de pasari din Europa, prezenta in apropierea asezarilor umane, indiferent ca este vorba despre mediul urban sau cel rural.

Gradul mare de adaptabilitate ii face sa fie prezenti in orice zona unde exista surse de hrana. Iar daca mediul inconjurator este prielnic, porumbeii se pot inmultii tot timpul anului.

Porumbelul face parte din categoria speciilor daunatoare, suparatoare si chiar deranjante. Porumbeii ciugulesc bucati de ziduri si tencuiala subtire, intrucat au nevoie de substantele aflate in granulele de nisip.

Excrementele de porumbel contamineaza aerul, din cauza mirosului greoi. In plus, costurile curateniei, mai ales cand este vorba despre cladiri mari, sunt considerabile. Substantele din excrementele porumbelului, precum acidul nitric, pot deterioara materialul de constructie (beton, piatra de nisip, tiglelele sau straturile de cupru, aluminiu si zinc). Acidul se infiltreaza in fisurile microscopice ale oricarui tip de constructie si dizolva materialul.
In anul 2008, locuitorii si autoritatile din Venetia s-au confruntat cu o serioasa invazie de porumbei, care amenintau atat sanatatea locuitorilor si a turistilor, cat si aspectul cladirilor si monumentelor. Prima masura luata de autoritatile venetiene a fost interzicerea hranirii porumbeilor si chiar amendarea cetatenilor care erau prinsi in fapt.

Pe langa faptul ca sunt inestetice, excrementele pasarilor pot provoca daune pe termen lung. Desi excrementele proaspete nu prezinta o problema majora, cele uscate pot raspandi diferite forme de infectii. Sporii excrementelor uscate, combinati cu praful si inhalati pot provoca diverse probleme de sanatate, mai ales persoanelor cu imunitatea scazuta.

Porumbeii transmit paraziti, cum ar fi capusele de porumbei, acarienii, paduchii si plosnitele specifice lor. Pe langa acestea, cuiburile sunt pline de alte organisme daunatoare si prezinta conditiile ideale pentru dezvoltarea acestor organisme care, din cuiburi, se extind cu usurinta in locuintele oamenilor.

In anul 2013, podurile cladirilor istorice din Timisoara s-au transformat in adevarate focare de infectie, din cauza porumbeilor care au invadat mansardele nelocuite si au lasat in urma lor cantitati uriase de excremente si purici. Autoritatile timisorene au demarat o actiune ampla de igienizare, intrucat sanatatea publica era pusa in pericol si grav amenintata. In actiune au fost implicate si asociatiile de proprietari, care au fost somate sa se ocupe de igienizarea respectivelor locatii, in caz contrar fiind aplicate amenzi usturatoare.
 

Pe langa faptul ca transmit o multime de boli, porumbeii pot transmite direct oamenilor salmonela. Porumbeii au fost de asemenea cunoscuti si pentru transportul bolilor Chiamdiosis si Psitacoza, boli similare cu gripa si pneumonia.

Printre masurile recomandate pentru evitarea sau ameliorarea tuturor problemelor mentionate anterior, www.sperietori.ro va recomanda:

- Impiedicarea accesului poumbeilor, pe cat posibil, in incinta cladirilor, mansardelor, halelor de productie sau depozitare.

- Distrugerea cuiburilor porumbeilor. Desi pare o masura drastica, distrugerea cuiburilor este una dintre primele masuri catre trebuiesc luate cand prezenta porumbeilor este deranjanta si afecteaza diferite activitati.

- Indepartarea, pe cat posibil, a surselor de hrana si chiar interzicerea hranirii lor de catre diverse persoane. Cu cat sursele de hrana sunt mai variate si mai imbelsugate, cu atat numarul porumbeilor in respectiva arie se va mari semnificativ si, implicit, indepartarea lor va fi cu mult mai greoaie.

O metoda eficienta pentru prinderea porumbeilor, atat in spatiile deschise, cat si in cele inchise, este cusca prezentata mai jos. Cusca este prevazuta cu un sistem inedit si functioneaza precum o capcana care atrage porumbeii in interior.

 

Pentru informatii suplimentare si detalii despre acest produs, va rugam sa ne contactati.

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga un comentariu