Echipamente pentru indepartarea daunatoarelor

Atacurile ciorilor asupra culturilor agricole

01.07.2015

Ciorile reprezintă o problemă importanta, atât pentru oraşe, unde deranjează prin mizeria pe care o fac, mirosul pe care il imprastie si multitudinea de boli transmise, dar mai ales prin zgomotele care perturbă liniştea locuitorilor, cât şi pentru agricultură, unde produc pagube însemnate. Pe langa daunatorii clasici care ameninta culturile agricole, mai ales in anii secetosi, fermierii se confrunta cu o alta problema majora, cauzata de atacurile ciorilor.

Cea mai cunoscuta specie intalnita in zona de campie si silvostepa din Romania este cioara de semanatura (pentru a afla mai multe informatii despre acesta specie, click aici).

Regimul de hrana al ciorilor de semanatura este unul omnivor. Ciorile se hranesc atat cu semintele plantelor cultivate, cu fructe, tuberculi dar si cu insecte, melci sau soareci. In anumite situatii, ciorile sunt chiar folositoare agriculturii prin consumul de larve si insecte. Totodata, ciorile sunt necrofage si curata locul de cadavrele animalelor moarte. Totusi, daca nivelul populatiilor de ciori este unul ridicat, atunci acestea sunt extrem de daunatoare pentru agricultura. 

Primavara, ciorile produc pagube culturilor de porumb sau floarea-soarelui, prin consumul boabelor in curs de germinare. Vara, ciorile distrug boabele de porumb aflate in faza de maturitate in lapte, toamna pot ciuguli boabele de porumb din stiuleti si iarna pot consuma boabele de porumb de pe stiuletii depozitati. 

Pagube considerabile se pot inregistra si in livezi (mai ales de ciresi si visini), la vita de vie sau in legumicultura. In zonele din sudul tarii unde se inregistreaza o populatie ridicata de ciori, pierderile la porumb pot ajunge si depasi chiar 10%, un procent deloc de neglijat. De asemenea, in zonele unde (mai) exista perdele forestiere, populatiile de ciori gasesc conditii bune de cuibarire si pot ataca semanaturile de porumb sau culturi de pepeni verzi. Atacurile ciorilor asupra culturilor agricole sunt frecvente primavara devreme, cand nu exista alte surse de hrana sau, cel mai adesea, in perioadele secetoase.

Din cauza secetei, ciorile ataca culturile de pepeni, pentru a-si potoli setea. Fructele cuigulite se strica si nu mai pot fi vandute si astfel, valorificate. In anul 2014, din cauza secetei din anumite zone agricole, pagubele cauzate de ciori pentru culturile de pepeni au ajuns, pe alocuri, pana la 70%.

 

Combaterea pagubelor  produse de ciori vizeaza pastrarea populatiilor la un anumit nivel la care nu mai sunt daunatoare culturilor agricole sau fondului cinegetic.

O soluţie constă în distrugerea cuiburilor (se ştie că ciorile folosesc acelaşi cuib, pe care îl “reamenajează” în fiecare an). Însă, operaţiunea trebuie făcută iarna şi nu primăvara-vara, când este interzis de lege, pentru că atunci ciorile cuibăresc şi îşi cresc puii. Pe de altă parte, mai apare o problemă, aceea că în cuiburile de cioară îşi depun ouăle şi le clocesc două specii de păsări protejate: ciuful de pădure şi vânturelul roşu. Aşadar, în zonele în care trăiesc aceste păsări, distrugerea cuiburilor de cioară periclitează şi înmulţirea lor. De aceea, în prealabil trebuie consultaţi specialistii ornitologi, pentru a evita zonele şi perioadele în care cuibăresc specii de păsări protejate.

Frecvent se practica vanatoarea, permisa conform Directivei UE “Pasari”, intre 1 august si 31 ianuarie pentru cioara de semanatura si intre 1 iunie si 31 martie pentru cioara griva, cu alice de 2,5-3,0 mm. Totusi, studiile arata ca „dacă anul acesta împuşti jumătate din populaţia de ciori, în următorii ani, populaţia respectivă va tinde să-şi mărească efectivul, pentru că sursa de hrană rămâne”, dupa cum explică Alin David, specialist în ornitologie, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Într-adevăr, experienţa ultimilor ani, din oraşe precum Cluj, Iaşi, Ploieşti, a arătat că, deşi au fost împuşcate, coloniile de ciori s-au refăcut în anii următori, pentru că au găsit hrană în zonele respective.


Pentru oraşe, soluţia cea mai simpla şi care s-a dovedit a fi destul de eficientă constă în menţinerea curăţeniei pe tot parcursul anului. Nemaiexistând resturi menajere pe străzi, în parcuri, pe terenurile virane şi în împrejurimi, păsările nu vor mai avea surse de hrană şi se vor îndrepta spre alte locuri, unde vor şi cuibări.

Pentru a alege produsul potrivit pentru indepartarea ciorilor, in concordanta cu situatia cu care va confruntati, nu ezitati sa ne contactati!

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga un comentariu