5 Motive pentru indepartarea rozatoarelor
Rozatoarele sunt un ordin de mamifere care au ca si caracteristica principala lipsa caninilor si o dezvoltare continua a incisivilor. Astfel, reprezentantii ordinului sunt fortati sa manance sau sa roada tot timpul, pentru a-si mentine incisivii la o lungime adecvata. Din ordinul rozatoarelor fac parte veveritele, porcusorii de Guineea, castorii, dar si soarecii si sobolanii.
Exista doua motive principale pentru care rozatoarele sunt considerate mamifere daunatoare: prejudiciile materiale severe (din cauza tendintei de a roade aproape orice), dar si numeroasele boli pe care le transmit.
1. Studiile au demonstrat ca soarecii si sobolanii sunt purtatori pentru peste 35 de boli care pot fi transmise oamenilor direct sau indirect. Bolile se transmit direct prin contactul cu rozatoare moarte sau vii, prin muscaturi, prin contactul cu urina, saliva sau fecalele acestora, dar si indirect, prin puricii, capusele sau acarienii care s-au hranit cu sangele acestor rozatoare.
Conform statisticilor, numarul infectiilor transmise de rozatoare creste in sezonul rece, cand acestea au tendinta de a patrunde in locuinte si cladiri de orice fel, in cautare de apa, mancare sau adapost.
In cele mai multe cazuri, bolile transmise sunt asociate cu conditiile insalubre de viata, cu zonele unde oamenii traiesc in medii infestate de sobolani, spre exemplu si sunt muscati sau zgariati de acestia.
Alte categorii cu risc de imbolnavire ii cuprind pe cei care lucreaza in depozite sau chiar in magazine de animale.
Atat soarecii, cat si sobolanii contamineaza alimente, rod cabluri, usi, grinzi si obiecte din plastic si sunt purtatori a numeroase boli infectioase si diferiti paraziti periculosi. Avand in vedere aceste aspecte, nu este deloc surprinzator ca foarte multi oameni au o frica aproape innascuta de aceste rozatoare. In termeni medicali, fobia de soareci si sobolani este denumita Murofobie.
2. Sobolanii patrund in locuinte prin orice fel de orificii, chiar daca sunt doar de marimea unei monede. Incercarea de a bloca toate caile de acces posibile este, de cele mai multe ori inutila, intrucat sobolanii nu au bariere si pot intra in case si pe tevi, chiar daca acestea au un diametru de doar cativa centimetri. Sobolanii isi construiesc singuri cai de acces chiar si prin pereti, mai ales ca smaltul dintillor este mai tare chiar decat fierul sau platina. Tocmai duritatea dintilor ii determina sa roada obiecte foarte tari, de la caramizi, ciment sau plumb. Peretii din rigips si tavanul fals sunt casa perfecta pentru soareci si sobolani. Vata minerala folosita pentru protectia termica ofera conditii excelente pentru culcusul acestor rozatoare, un culcus protejat perfect de peretii din rigips. Aflati in interiorul peretilor, acestia vor roade firele de electricitate (pericol de incendiu) sau cablurile de internet. Sobolanilor le place sa isi marcheze teritoriul cu excremente si urina, ceea ce duce la raspandirea bolilor, dar si la atragerea altor sobolani in zonele respective.
3. Capacitatea mare de a se inmulti mult si repede, face ca doua exemplare sa produca pana la 6000 de pui in timpul vietii (media de viata este de 2 -3 ani). Mare parte din populatiile de soareci si sobolani se nasc chiar in interiorul locuintelor, de cele mai multe ori in podul caselor. Stiati ca, desi se folosesc metode moderne de combatere a populatilor de sobolani, se estimeaza ca in New York exista 1 sobolan la fiecare locuitor?
4. Sobolanii conduc detasat in topul celor mai pricepute animale care se ascund si sunt aproape imposibil de gasit. In timpul unui studiu, o echipa de cercetatori au atasat o zgarda unui sobolan si l-au lasat liber pe o insula pustie. Desi in cadrul proiectului se dorea gasirea sobolanului dupa 4 saptamani, acesta a fost gasit abia dupa 18 saptamani, cu mari eforturi, pe o alta insula, la circa 400 de metri distanta.
Chiar si persoanele care folosesc echipament specializat gasesc foarte greu un sobolan bine ascuns, ceea ce duce si la ingreunarea procesului de deratizare. In cazul problemelor cu soareci si sobolani ascunsi in interiorul peretilor sau tavanelor false, nu este indicata folosirea produselor de deratizare. Moartea lor atrage alte probleme: lesurile intrate in putrefactie, mirosul emanat si problemele de sanatate.
5. Desi majoritatea oamenilor considera ca cea mai simpla metoda pentru a scapa de sobolani este otrava, acest proces nu este atat de simplu. Inteligenta si adaptabilitatea crescuta sunt caracteristicile care i-au invatat pe sobolani doar sa guste putin din orice mancare noua pe care o gasesc. Este metoda lor sa se asigure ca mancarea respectiva nu prezinta niciun pericol.
Studiile au demonstrat ca daca o persoana a fost muscata de un sobolan, sansele ca incidentul sa se repete cresc cu 50%. Un studiu desfasurat pe o durata de 22 de ani a aratat faptul ca oamenii sunt predispusi la muscaturi de sobolani in timpul somnului, intre orele 12 noaptea si opt dimineata.
Utilizarea de otravuri anti rozatoare in locuinte si spatii inchise nu este recomandata, acestea putand avea efecte negative asupra sanatatii locatarilor. In cazul in care apelati la o astfel de metoda pentru indepartarea soarecilor si sobolanilor, asigurati-va ca intreaga procedura este realizata de o firma specializata in domeniu, pentru a elimina orice risc.