Starcul cenusiu

Ardea cinerea

Denumit si batlan, starcul cenusiu traieste in regiunile cu clima blanda din Europa, Asia sau sudul Africii. 

Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Detalii

Este o specie sedentara in regiunile cu clima blanda, insa in regiunile reci, unde apa ingheata iarna, se transforma in pasare migratoare. Batlanul prefera regiunile de balta, inconjurate cu vegetatie. Reprezinta  cea mai mare specie de starnci din tara noastra.

Caracteristici

- Lungime: aproximativ 95 cm.

- Anvergura aripilor: aproximativ 170-200 cm.

- Greutate: 1600-2000 grame.

- Penaj: capul este alb cu un mot negru la exemplarele adulte, gatul si spatele sunt cenusii cu dungi albe, iar ochii sunt inconjurati de un inel negru. Capul si gatul albe contrasteaza puternic cu aripile gri.

- Cioc si picioare lungi, galbui.

- Zbor lin, planat cu batai rare din aripi. In timpul zborului, emite sunete caracteristice.

- Traieste in colonii galagioase, mixte, alaturi de alti starci, cormorani si pelicani.

- Vaneaza pandind animalele acvatice din balti, asteapta nemiscat si strapunge prada cu ciocul ascutit.

- Alimentatie: broaste, pesti mici, serpi, moluste, insecte acvatice. Pe uscat, starcul cenusiu asteapta nemiscat langa o gaura de soarece sau fura oua din cuiburile pasarilor.

- Traieste in colonii galagioase.

Comportament

Stiati ca

- Coloniile de starci cenusi sunt mereu agitate si galagioase si din cauza ca ciorile le fura ouale din cuiburi?

- Un starc cenusiu consuma, pe zi, circa 500 grame de peste?

Produse recomandate

Sunetul specific