Porcul mistret

Sus scrofa

Mistretul este un mamifer salbatic omnivor, in general nocturn. In Romania, porcul mistret se intalneste in padurile din Delta si Lunca Dunarii, pana in desisurile Carpatilor. 

Citeste mai jos si afla mai multe informatii.

Detalii

Mistretul este un animal extrem de adaptabil, cu conditia ca habitatul sa ii ofere resursele de hrana zilnica.

Caracteristici

  • Trunchiul mistretului este puternic, indesat, turtit in lateral, dar mai rotunjit in zona umerilor si mai lat in zona soldurilor.

  • Blana este formata din peri lungi si aspri, despicati la varf, de culoare inchisa (negru-cafeniu). Puii au blana de culoare cafeniu-cenusiu, cu dungi galbene laterale.

  • Capul mistretului este mare, iar ratul se termina cu un disc mobil, sustinut de un os care poate sapa si cel mai tare pamant.

  • Dentitia este adaptata modului de hranire si este formata din incisivi, canini si masele. Caninii sunt recurbati si au o lungime de pana la 28 cm, din care 2/3 sunt implantati in maxilarul inferior.

  • Fiecare picior are cate 4 degete, din care doua sunt dezvoltate, cu copite puternice, iar doua sunt plasate pe partea interna a piciorului, asemenea unor pinteni.

  • Mirosul si auzul sunt cele mai dezvoltate simturi, vazul fiind cel mai slab si din cauza ochilor foarte mici.

  • Mistretul este un bun inotator, dar numai fortat de circumstante.

  • Lungime: 1.5 metri/femele, pana la 2 metri/masculi.

  • Coada are 15-20 cm, iar la varf are un smoc paros.

  • Inaltime: aproximativ 1 m.

  • Greutate: 120-150 kg/femele, 150-200 kg/masculi, in cazuri rare chiar 300 kg.

  • Alimentatie: 85% din hrana mistretului este de origine vegetala si 15% animala. Este un animal omnivor, care se hraneste cu radacini si tulpini subterane, fructe de padure, plante agricole, larve, rame, oua de pasari sau cadavre.

  • Mistretul are nevoie de terenuri umede, cu apa stagnanta.

Comportament

Atat prin consumul preferential de hrana, cat  si din cauza lipsei acesteia, mistretul poate produce prejudicii importante, de natura agricola sau silvica.

In agricultura, produce pagube prin consumul de cereale, prin ramarea pasunilor, prin consumul semintelor, prin rascolirea culturilor de cartofi sau de porumb de la marginea padurilor.

In padure, consumul semintelor incorporate in sol pentru refacerea arboretelor, precum si smulgerea puietilor in vederea consumarii radacinilor, pot compromite refacerea padurilor pe suprafete considerabile.

Pe langa toate acestea, se mai adauga si pagubele produse in plantatiile pomicole sau in vii.

Stiati ca

  • Mistretul doarme 12 ore pe zi, in adaposturi dense facute din frunze?

  • Masculul se numeste mistret, porc mistret, gligan, vier sau solitar, femela mistreata sau scroafa, puii sub 6 luni sunt  purcei, iar cei de la 6 la 12 luni se numesc godaci, grasuni, grostei sau barlingi?

  • Turmele sunt conduse de scroafe batrane si au in componenta intre 5 si 12 indivizi (scroafe si pui), uneori chiar si 20? Masculii sunt solitari in cea mai mare parte a timpului si se apropie de turme doar in perioada de imperechere.

  • In conditii de libertate, mistretii traiesc, in medie, 18-20 de ani? In captivitate, pot ajunge chiar si pana la 30 de ani.

Produse recomandate

Sunetul specific