Randunica

Hirundo rustica

Randunica este o pasare migratoare, de vara, care soseste in Romania primavara si pleaca toamna devreme, in stoluri mari, catre Africa. 

Detalii

Procesul de migrare este unul lung si cu pierderi insemnate in ceea ce priveste numarul exemplarelor, din cauza epuizarii si a lipsei resurselor de hrana, mai ales deasupra Marii Mediterane si a Desertului Sahara. Randunica poate fi intalnita de la Delta Dunarii pana in vaile montane. 

Caracteristici

  • Penaj negru cu reflexii metalice pe spate, aripi, cap si gat, barbie ruginie si partea ventrala alba.

  • Atat masculul, cat si femela au acelasi colorit, singura diferenta fiind coada mai lunga a masculului.

  • Coada lunga si bifurcata in V este caracteristica distinctiva a randunicilor.

  • Ciocul este scurt, turtit si cu deschidere mare.

  • Lungime: pana la 20 cm.

  • Greutate: aproximativ 25 grame.

  • Aripile sunt lungi si subtiri. Deschiderea aripilor la randunica este cuprinsa intre 32 si 34 cm.

  • Forma aerodimanica, cap mic si rotund.

  • Randunica este un zburator desavarsit, ce poate atinge o viteza de pana la 160 km / h.

  • Randunicile cuibaresc exclusiv in localitati, in cuiburi construite din pamant, paie si saliva, la incheietura peretelui cu tavanul / acoperisul cladirilor. 

  • Randunica isi alege zonele de cuibarit in functie de varietatea si abundenta insectelor din arealul respectiv.

  • Alimentatie: pasare exclusiv insectivora. Randunica vaneaza insectele din zbor si bea apa intr-o miscare planara, razanta cu suprafata apei. Hrana randunelelor este constituita din muste, cosasi, lacuste, greieri, libelule, paduchi de plante, fluturi si molii.

Comportament

Stiati ca

  • Randunicile sunt considerate vestitorii primaverii si simbolul pasarilor migratoare?

  • Se spune ca la casele unde randunicile isi construiesc cuibul, va fi un an imbelsugat, iar casele vor fi ferite de calamitati naturale?

  • Unele exemplare, de obicei masculi, nu isi gasesc pereche si astfel se alatura unei alte perechi, pe care o ajuta la constructia si apararea cuibului? Ocazional, acest mascul se si imperecheaza cu femela si chiar omoara puii respectivei perechi, pentru a-si marii sansele de imperechere cu femela.

Produse recomandate

Sunetul specific