Jderul

Martes

Jderul este un gen de animale carnivore terestre sau arboricole din familia Mustelidae, familie care cuprinde 8 specii intalnite in Europa, Asia si America de Nord.

Detalii

Uzual, termenul de „jder” este o denumire comuna data tuturor speciilor din genul Martes, specii asemanatoare cu dihorul sau nevastuica.

Caracteristici

  • Blana pretioasa, de culoare cafeniu-auriu spre negricios. Blana este mai inchisa pe picioare si spre varful cozii si mai deschisa pe piept.

  • Lungime corp (cap si trunchi): intre 34 si 61 cm.

  • Lungime coada: intre 15 si 30 cm.

  • Greutate cuprinsa intre 0.680 si 2 kg.

  • Corp alungit, zvelt, cu cap mare si bot ascutit.

  • Urechile jedrului sunt mari, de forma triunghiulara, cu varfurile rotuniite.

  • Coada, lunga si stufoasa, masoara intre 1/2 si 2/3 din lungimea corpului si a capului.

  • Mamifere arboricole, jderii sunt activi atat ziua, cat si noaptea.

  • Vaneaza singuri, iar alimentatia este preponderent carnivora. Jderii se hranesc cu soareci, sobolani, iepuri, veverite, soparle, pasari si chiar si iezi de caprioara (mici de cateva zile), broaste, pesti, melci sau oua de pasare. 

Comportament

Jderul de piatra (beica) provoaca daune considerabile pasarilor de casa. Le taie capul gainilor, apoi le bea sangele sau le mananca creierul. 

Stiati ca

  • Dupa ce fac adevarate masacre printre pasarile de casa, jderii se culca chiar in mijlocul pasarilor omorate?

Produse recomandate

Sunetul specific