Vulpea

Vulpes vulpes

Vulpea este un mamifer carnivor, nocturn, de talie medie, incadrat in familia Canidae, alaturi de lup, caine, sacal, enot etc.

Detalii

Vulpea se intalneste de la malul marii pana in golurile alpine, in paduri, tufisuri, stufarisuri sau in camp deschis. Desi prefera locurile salbatice, bogate in vegetatie si unde oamenii ajung cu dificultate, in ultima perioada s-a constatat o crestere semnificativa a populatiilor de vulpi in zonele suburbane.

Caracteristici

  • Greutate medie: 4 – 8 kg, dar poate ajunge si pana la 10 kg.

  • Nuantele culorii variaza de la rosu deschis, cu galben si alburiu, pana la brun inchis, inspicat sau nu. Varfurile urechilor si picioarelor prezinta pete negre.

  • Coada, lunga si stufoasa, masoara intre 30 si 40 cm.

  • Constitutie fina, mustati stufoase si ochi asezati oblic.

  • Lungimea corpului este cuprinsa intre 110 si 130 cm.

  • Urechi ascutite, scurte, indreptate in sus.

  • Prezinta 4 membre scurte. Cele din fata au 5 degete, iar cele din spate, numai 4 degete.

  • Viteaza de deplasare: aproximativ 46 km/h.

  • Vulpea are auzul exceptional, mirosul foarte bun si vazul bun.

  • Vulpea isi sapa singura vizuina si mereu aceasta are mai multe iesiri. In anumite cazuri, vulpea poate sa ocupe vizuinile sapate de viezuri si chiar le imparte cu acestia sau cu pisicile salbatice.

  • Alimentatie: predominant carnivora. Hrana vulpilor este variata, insa prefera soarecii si alte rozatoare mici. Vulpea se hraneste si cu insecte, larve, rame, broaste, pasari, diferite cadavre, dar si fructe sau cereale, doar la nevoie.

  • Majoritatea vulpilor ucid, cel mai adesea, mai mult decat pot manca la o masa si ingroapa surplusul, urmand sa revina cu alte ocazii la „provizii”.

  • Animal solitar in cea mai mare parte a anului, mai putin in perioada de imperechere.

  • Activitate predominant nocturna, rareori crepusculara. Doar cand este flamanda sau trebuie sa isi hraneasca puii, vulpea iese din vizuina si pe timpul zilei. 

Comportament

In zonele cu vanat de talie mica (fazani, iepuri, potarnichi), vulpea este un daunator de temut. In perioada de crestere a puilor, vulpea vaneaza de la iezi de caprioara, pui de iepuri, pana la purcei, pe care ii cara apoi la vizuina.

Vulpea produse prejudicii considerabile si gospodariilor de la sate, prin uciderea pasarilor domestice. Tot in mediul rural, vulpea poate transmite si diferite boli grave, printre care turbarea. Afectate pot fi animalele cu care vulpea intra in contact direct, dar si omul, fie direct prin muscatura, fie prin intermediul pasarilor din curte.

Stiati ca

  • Vulpile nu au musculatura faciala dezvoltata si, prin urmare, nu isi pot arata coltii cum fac lupii, cainii sau coiotii?

  • Vulpile rosii, alaturi de nurcile americane, sunt cele mai raspnadite animale crescute special pentri blana lor?

Produse recomandate

Sunetul specific